Novice

Nazaj

(: )

news_128_32975.jpg

Sveto in Svet: Ženska in Cerkev

Kakšna vloga pripada danes ženskam v verski skupnosti? V Rimsko katoliški cerkvi ženske predstavljajo kar dve tretjini vernikov pa vendar se mnoge med njimi čutijo diskriminirane, saj ne smejo biti posvečene v duhovnice. Kakšna je vloga žensk v Islamu? Ženske so dejavne na različnih področjih. Brez njih si ne znamo predstavljati evangelizacije, karitativnih dejavnosti, vzgoje.  Pa vendar, ali je to v 21. stoletju dovolj ali pa si ženske zaslužijo stopiti ob bok moškim. O vseh teh vprašanjih so v oddaji Sveto in Svet na RTV SLO podali svoja mnenja sestra Romana Kocjančič, dr. Nadja Furlan Štante, Vilma Siter in Ela Porić.

Oddajo si lahko ogledate na naslednji povezavi.

news_126_75976.jpg

Študijsko potovanje v Bosno in Hercegovino - povabilo

Želite bolj podrobno spoznati kulturo in tradicijo Bosne in Hercegovine? Obiskati tekijo in spoznati derviše ter si ogledati bogat rokopisni fond Gazi Husrev-begove knjižnice? Vse to in mnogo več skozi program študijskega potovanja v Sarajevo.

news_124_33235.jpeg

Sledi: Kulturne podobe islama

Kakšna je podoba Evrope znotraj horizonta islamske misli? In islama znotraj Evrope? Islam je bil v preteklosti tista civilizacija, ki je prenašala baklo razvoja. Eseda ''islam'' je arabskega izvora, izpeljana je iz besede ''mir''. Predstavili bomo sledi islamske kulture v slovenski družbi, med njimi Primoža Trubarja, ki je imel načrt pokristjaniti Turke.

Med drugimi se v oddaji predstavi tudi Islamska skupnost v RS in Kulturno-izobraževalni zavod Averroes. 

news_122_19990.jpg

MEVLUD – svečanost, ki je ukorenjinjena v tradiciji Bošnjakov

Ko govorimo o mevludu govorimo o mevludu kot besedilu (hvalospev ob rojstnem dnevu poslanca Muhammeda, a.s. (naj bo mir z njim) in o mevludu kot svečanosti, ob kateri se ljudje zberejo in melodično recitirajo določene odlomke mevluda. Dobeseden prevod besede mevlud je ''rojstvo''.

news_123_60032.jpg

Svečana otvoritev Gazi Husrev-begove knjižnice – civilizacijski simbol

Svečana otvoritev Gazi Husrev-begove knjižnice (v nadaljevanju GHB knjižnica) je potekala v sredo, 15. januarja 2014. Impozantno stavbo, ki čuva kulturno-zgodovinsko bogatstvo, sta na uporabo predala minister vakufov države Katar Gajs bin Mubarek al-Kuvvari in Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

news_121_84041.jpg

Filmsko popoldne v Borzi znanja

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je v sodelovanju z Borzo znanja v sredo, 8. januarja 2013, priredil filmsko popoldne na katerem je bil prikazan dokumentarni film ''The Love of Books: A Sarajevo Story – Ljubezen do knjig: Zgodba o Sarajevu''

news_119_38287.jpg

Averroes in Averoizem, 1. del

Ko izgovorimo Averroesovo ime, prikličemo v duh močno osebnost in pristnega filozofa, o katerem je na Zahodu vsakdo že slišal. Žal pa je ravno zahodno videnje zgrešilo zorni kot. Kot smo že imeli priložnost obžalovati, so razni pisci spet in spet ponavljali trditev, da je bil Averroes največji, najvidnejši predstavnik ''arabske filozofije'', kot so temu rekli, in da je z njim ta dosegla svoj vrh in konec. Tako so prezrli dejansko dogajanje na Vzhodu, kjer pa je bilo ravno Averroesovo delo tako rekoč neopaženo. Ne Nasir Tusi, ne Mir Damad, ne Mulah Sadra, ne Hadi Sabzavari niso niti slutili, kakšno vlogo in pomen pripisujejo naši priporočniki polemiki med Averroesom in Gazalijem. Če bi jim to pojasnili, bi se začudili, tako kot se danes čudijo njihovi nasledniki.

Stran 7 od 19 (Vseh vnosov: 182)

Uradni podatki

Zavod Averroes