Knjiga Bosanski seznam z Oprahino popotnico

Nazaj

news_134_21589.jpg

Oprah Winfrey je za knjigo tedna v svojem Book Clubu izbrala knjigo Bosanski seznam, avtorjev Kenana Trebinčevića in Susan Shapiro. Trebinčević je napisal pretresljivo zgodbo, v kateri opisuje začetek vojne v Bosni in Hercegovini, ki jo je doživel kot otrok. Takrat se je rešil z odhodom v ZDA, zdaj pa opisuje vrnitev na kraj zločina 20 let kasneje.

»Kenan Trebinčević je rojen v mestu Brčko leta 1980. Njegova družina, ki predstavlja bosanske muslimane, je bila med vojno izgnana. V Ameriko je odšel leta 1930, tam je obiskoval univerzo v Connecticutu, ameriško državljanstvo je dobil leta 2001. V ZDA dela kot terapevt, živi v kraju, kjer je naseljenih še 10 tisoč ljudi s področja nekdanje Jugoslavije. Objavljal je članke v svetovnih revijah, kot so  New York Times Magazine, The Wall Street Journal, The International Herald Tribune, Salon.com, …« piše v življenjepisu na uradni spletni strani Kenana Trebinčevića. Kenan je človek, ki je doživel nekaj, kar si mnogi pisatelji želijo. Njegovo delo je na ameriškem trgu knjig priporočila Oprah, ki na tak način ustvarja uspešnice.

Za temi besedami se skriva fascinantno življenje, opisano v knjigi Bosanski seznam, ki Trebinčevića vrača v idilično otroštvo v mestu Brčko, ki je leta 1992 uničeno na začetku vojne, ko je avtor ravno vstopil v najstniška leta.

Nekega dne se je v hiši Kenanove družine pojavil trener karateja. Oblečen je bil v uniformo, v rokah je imel pištolo. Rekel jim je, da imajo na razpolago eno uro za odhod, v nasprotnem bodo umrli. Bosanski seznam je Trebinčević napisal skupaj z izkušeno novinarko Susan Shapiro, ki je pomagala pri organizaciji njegovih zapiskov. Vse kaže na to, da bi knjiga lahko postala prava uspešnica. Trebinčevića ameriški mediji vabijo na gostovanja, saj tako še enkrat spomni na vse grozote, ki so se dogajale med vojno v BiH.

Za New York Times je Bosanski seznam knjiga, ki je dobesedno boleča za branje, saj skozi človeške podrobnosti prikazuje enega izmed najhujših vojn v Evropi v 20. stoletju. Kenanovega očeta in brata zaprejo v taborišče, sam preživlja prvo leto vojne v rojstnem mestu, »za razliko od mnogih otrok, ki so pobita v Sarajevu ali Srebrenici«, opozarja NYT. Bosanski seznam je po njihovih besedah fantastična knjiga o »preživljanju ene družine«, veliko vrednost ima tudi posvetilo avtorjevi materi, ki ga je vseskozi učila, da ne sme nikogar sovražiti.

Posebej pretresljiv del knjige je tisti del, ko se že odrasel Kenan, po dvajsetih letih, vrne v Brčko s seznamom vprašanj za ljudi, ki so se med vojno spreobrnili v pošasti, kot je npr. soseda Petra, ki je med vojno ropala Kenanovo družino. Odpravi se tudi na pokopališče, na grob učitelja karateja, »da bi se prepričal, če je zares mrtev«.

Bosanski seznam je avtentično dokazilo o grozotah, ki so se dogajale majhnim, preprostim ljudem. Dokazilo o sosedih, ki so začeli zlorabljati svoje sosede, ki so bili napačne narodnosti. Knjiga spominja na grde strani človeške narave. A dejstvo je, da je Kenan Trebinčević preživel in začel novo življenje v ZDA, v iskanju svojih ameriških sanj.

Tako Toronto Star v pohvalni kritiki poudarja, da je »vrednost knjige ne samo v napetem opisovanju dogodkov med vojno, ampak v opisovanju dogodkov skozi razvoj njegovega razmišljanja in občutkov, prav tako ima svojo vrednost dejstvo, da kljub vsem grozotam izgine želja po maščevanju.«

Trebinčević je v intervjuju za LA Review of Books pojasnil, da je knjiga nastala na željo njegovega 72-letnega očeta, ki je doživel možgansko kap. Tako je želel pred smrtjo še enkrat obiskati Bosno in Hercegovino, z njim sta se potem odpravila dva sinova. Za očeta je to bila vrnitev na kraj, kjer je nekaj časa preživel v taborišču, za Kenana pa katarzično potovanje in osvoboditev vojnih travm. »Odpustil sem si, ker imam boljše življenje tu, kot bi ga imel, če bi ostal v Bosni«, pravi Kenan Trebinčević.

Uradni podatki

Zavod Averroes