Katalogi arabskih, turških, perzijskih in bosanskih rokopisov

Nazaj

Knjižnica Averroes s svojih knjižnih polic ta teden predstavlja kataloge arabskih, turških, perzijskih in bosanskih rokopisov.

V knjižnici Averroes, kot edini knjižnici v Sloveniji, hranimo petnajst zvezkov ─Katalogov.

Kataloge je v sodelovanju z organizacijo Al-Furkan iz Londona izdala Gazi Husrev-begova knjižnica iz Sarajeva. V Gazi Husrev-begovi knjižnici se hrani okoli deset tisoč kodeksov islamskih rokopisov v arabskem, turškem, perzijskem in bosanskem jeziku. Knjižnica je z objavo Katalogov začela leta 1963, ko je objavljena prva knjiga. Do danes je objavljeno petnajst knjig Katalogov, v katerih je obdelano 8839 rokopisov.

Delo pri izdaji omenjenih katalogov se je začelo že leta 1937. Začetnik je bil znan bosanski učenjak Mehmed Handžić, ki je sprva na lističih delno obdelal in delno samo registriral prek dva tisoč rokopisov. Njegov namen je bil, da izdela skupni katalog rokopisov, vendar mu je prezgodnja smrt to preprečila.

Značilnost teh rokopisov je, da vsebujejo opise številnih naslovov, vezanih za Bosno in Hercegovino. Hranijo bogato zbirko kulturne dediščine in obravnavajo različne naslove. Večina avtorjev je prepisovalcev, Bošnjakov.

Zbirka rokopisov predstavlja najbogatejšo rokopisno zbirko v jugovzhodni Evropi.

Knjižnica Averroes ima vse dosedanje izvode. Možen je vpogled v čitalnici knjižnice.

Uradni podatki

Zavod Averroes