Encyclopedia of Islam

Nazaj

Uredili: P.J. Bearman, Th. Bianquis, C.E. Bosworth, E. van Donzel in W.P. Heinrichs

Izdajatelj: založba Brill, 2009.

Enciklopedija islama (New Edition) je enciklopedično delo o sedanjem stanju islamskega sveta in njegovem znanju. To je edinstveno in neprecenljivo referenčno gradivo, ključ za razumevanje sveta islama in avtoritativen vir ne le za vero, ampak tudi za vernike in države, v katerih živijo. Enciklopedija zajema članke o uglednih muslimanih, zemljiščih, plemenih, dinastijah, znanosti, o političnih in verskih institucijah, geografiji, etnografiji, rastlinstvu in živalstvu, topografiji in spomenikih večjih mest. Geografsko in zgodovinsko sega do starega arabsko-islamskega imperija, Irana, osrednje Azije, Indije in Indonezije, Otomanskega cesarstva in vseh drugih področij islamskega sveta, kjer koli je islam pustil svojo sled. Obsega XII knjig s prilogami in fotografijami.ž

Enciklopedija islama je doživela kar nekaj izdaj. Prva izdaja (EL1) je bila oblikovana po enciklopediji Pauly-Wissowa. El1 je v štirih knjigah nastala pod okriljem Mednarodne zveze akademij. Skrajšana verzija je izšla leta 1953, kot Shorter Encyclopaedia of islam (SEI), in zajema predvsem področje prava in religije. Izvlečki iz sistema SEI so bili prevedeni in objavljeni v turškem, arabskem in urdu jeziku.

Druga izdaja Enciklopedije islama (EI2) se je začela leta 1954 in končala leta 2005, objavljena je v nizozemski družbi Brill v angleškem in francoskem jeziku. Od leta 1999 je EI2 na voljo tudi v elektronski obliki. EI2 in SEI predstavljata posebno evropsko razlago islamske civilizacije. Pri nastajanju EI2 so sodelovali tudi islamski učenjaki in priznani profesorji z različnih univerz. Objava EI3 se je začela leta 2007. Knjižnica Averroes si lasti novo izdajo Enciklopedije islama (New Edition), ki je izšla leta 2009.

 

Mnogi jo glede obsežnosti in znanstvenih raziskav o učenju, proizvedenih v 20. stoletju, primerjajo z 11. izdajo Encyclopaedia Britannica.

Enciklopedija islama (New Edition) je bistvenega pomena za kakršnokoli medkulturno izobraževanje. Je zelo uporabna, verodostojna, pomemben naslov za vse tiste, ki jih islam in islamska civilizacija v najširšem pomenu besede, resno zanima. Ni le celovita, ampak je odlično orodje za nove študije in raziskovanja. Vključuje dolge članke v angleškem jeziku, podpisane z bibliografijami. Pri pravi tovrstne zbirke je vloženo ogromno truda in napora, saj obravnava skoraj vse vidike islamske civilizacije. Enciklopedija islama tako ni samo izvleček različnih modrosti. Nekaj gesel ustreza slovarskim geslom, velika večina drugih pa so prave raziskave. Nova različica je rezultat 50-letnega dela.

Knjižnica Averroes je za sedaj edina knjižnica v Sloveniji, ki ima na svojih knjižnih policah omenjeno enciklopedijo. Zaradi svojega velikega pomena sodi enciklopedija na vse police akademskih knjižnic in ustanov, kjer se proučujejo študije o islamu in islamski civilizaciji ter v vse javne knjižnice.

V knjižnici Averroes je na voljo en komplet (New Edition) za čitalnico. Izposoja ni možna.

Encyclopedia of Islam

Uradni podatki

Zavod Averroes