Na dan Evrope otvoritvena slovesnost sarajevske Vijećnice

Nazaj

news_133_67302.jpg

Na dan Evrope bo v petek, 9. maja 2014, z glasbeno-scenskim spektaklom ob sodelovanju dvesto mladih sarajevskih kreativcev, kot tudi priznanih sarajevskih in bosanskohercegovskih umetnikov ponovno odprt objekt sarajevske Vijećnice.

Znotraj otvoritvene slovesnosti bo župan mesta Sarajevo, g. Ivo Komšić, priredil slavnostni sprejem za osebe iz javnega, političnega i kulturnega življenja mesta in države.

Ob tej priložnosti bodo podeljena priznanja in darila donatorjem, kot tudi vsem tistim, ki so podpirali obnovo Vijećnice v preteklih 18 letih.

Krona bogatega programa, v katerem sodeluje čez tristo izvajalcev, bo veličasten 3D-video mapping projekcije na samem objektu, za katerega je poskrbela skupina kreativcev, organizirana znotraj sarajevske skupine Knap Studio. Na posnetku bo prikazana zgodovina Vijećnice, ki je nepretrgano povezana in prepletena z novo zgodovino Sarajeva. Tako bo Vijećnica govorila sama o sebi in o Sarajevu, mestu, ki ga je pisateljica Susan Sontag poimenovala Simbol 20. stoletja.

Tudi prebivalci Sarajeva bodo del svečanosti in otvoritvenega programa, saj bodo program lahko spremljali prek velikih zaslonov pred Vijećnico. V živo bo na televiziji BHT1 potekal prenos dogodka. Da bi zgodba prišla tudi do mest, ki geografsko Sarajevu niso blizu, bosta tako torej poskrbeli BHTV1 in Al Jazeera,ki bo sliko o otvoritvi poslala v 84 držav.

Naslednji korak bo možnost virtualnega obiska notranjosti Vijećnice, in sicer prek spletne strani mesta Sarajevo.

Požig Vijećnice v zadnji vojni v Bosni in Hercegovini predstavlja poskus zatiranja zavesti o obstoju civilizacije, naroda in kulture. V tej težki situaciji je leta 1992 nekaj posameznikov, ki so z ogrožanjem lastnih življenj, rešilo določene dragocenosti (predvsem rokopise) in tako v določeni meri ohranilo zgodovino naroda. Od danes se zgodovina naroda lahko nadaljuje tako, kot si to narod tudi zasluži.

Uradni podatki

Zavod Averroes