Novice

Nazaj

(: )

news_87_26960.jpg

Evropski ''drugi'': turški islam in njegova evropska perspektiva

Prispevek predstavi zgodovino evropskega dojemanja »drugega«, ki odločilno vpliva na oblikovanje evropske identitete. Tako kot je evropska identiteta povezana z obstojem »drugega«, ta »drugi« postane sestavni del Evrope, kar je posebej razvidno v evropskem odnosu do »Turka«.

news_88_40912.jpg

Poletno branje

S knjižnih polic Knjižnice Averroes tokrat priporočamo naslove za dopustniško branje. Nekaj predlogov za lažjo izbiro:

news_85_50443.jpg

Bosna in Soča

Zavod Averroes je v okviru Tedna vseživljenskega učenja v prostorih Glotta Nove pripravil literarno popolne z Valerijo Skrinjar-Tvrz in predstavitev zgodovinskega romana Bosna in Soča.

news_81_46119.jpg

Evropa, islam in moderna paradigma

''V okviru slovenske kulturne tradicije, ki je v tej razsežnosti povsem "evropska", gre za kontakt z neko posebno vrsto tujca - Turka! Mnogo stereotipno negativnih predstav se je nakopičilo v procesih dolgega trajanja, ki so omogočali vzpostavitev kolektivnega soglasja o "turški nevarnosti". Zgodovinske postaje so pretresljive toliko, kot so tudi slikovite: segajo od roparskih vdorov turške konjenice do ljudske arhitekture taborov, obzidanih cerkvenih zavetij, od habsburškega uradnika Benedikta Kuripešiča in njegovih podrobnih poročil o potovanju po otomanskem cesarstvu v prvi polovici 16. stoletja do ljudskih pesmi o ugrabljenih devicah, ki jih čaka haremska sužnost, od Josipa Jurčiča, ki je na začetek moderne slovenske književnosti postavil "slovenskega janičarja", v katerem se poznajo sledi evropskega odpora do in fascinacije z otomanskim cesarstvom; pa do slavnih bosanskih enot v avstro-ogrski vojski na soški fronti, zaradi katerih je nekaj let stala pod Mangartom tudi mošeja, od "orientalskih" romanc Antona Aškerca in "džaura", nevernika, od romana Alamut Vladimirja Bartola, ki je opisal življenje fanatičnih ubijalcev, pa do fesa, sablje in bradavice na turškem nosu v pesmici Otona Župančiča. Z eno besedo: etnična oznaka "Turek" v slovenskih kolektivnih predstavah ni nič drugega kot metaforični povzetek predsodkov do tiste vere, pred katero se je v strahu stiskalo srce vsej srednjeveški Evropi: islam!'' (Evropa, islam in moderna paradigma, Aleš Debeljak)

news_82_19951.JPG

Predstavljamo knjigo: Imaginarni ''Turek'' (Imagining ''The Turk'') v priredbi prof. dr. Božidarja Jezernika

S knjižnih polic Knjižnice Averroes predstavljamo knjigo Imaginarni Turek (Imagining ''The Turk'').

Pred dvema letoma je pri Cambridge Scholars Publishing izšel mednarodni zbornik Imagining 'the Turk', namenjen iskanju vzrokov za stereotipizacijo na Vzhodu in Zahodu, še posebej za podobo »Turka«. Uredil ga je Božidar Jezernik, v prevoduAlenke Bartulović pa je pod naslovom Imaginarni »Turek« pred kratkim izšel pri Zavodu za šolstvo RS.

 

news_79_95878.jpg

Rekli so in pisali o islamu: Lev islama - grof Tolstoj

Lev Nikolojević Tolstoj, eden od največjih svetovnih pisateljev, znan predvsem po svojih velikih delih kot so, Ana Karenjina, Vojna in mir, Mladost, Otroštvo ipd.

''V naših srcih je Božji nur (svetloba), ime ji je zavest.'' (Tolstoj)

news_78_46835.jpg

Predstavljamo: Knjižnica Averroes - vabilo k včlanitvi

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je pred tremi leti začel polniti knjižne police lastne knjižnice, katere namen je bil postati vodeča knjižnica na področju islamistike, balkanistike, orientalistike, zgodovine in kulture.

Stran 11 od 19 (Vseh vnosov: 182)

Uradni podatki

Zavod Averroes