Predstavljamo: Srebrenica 1993.-1995. - ratni dnevnik rahmetli Hameda Salihovića

Nazaj

Srebreniški pokolpredstavlja poboj več kot 8000 muslimanskih dečkov in mož, ki so ga julija 1995 v okolici Srebrenice pod vodstvom generala Ratka Mladića in takratnega predsednika Republike Srbske Radovana Karadžića izvedli bosanski Srbi. Poboj se je v evropsko zgodovino zapisal kot najhujši po 2. svetovni vojni. Mladić in drugi častniki iz vrst bosanskih Srbov so bili obtoženi za vojne zločine in genocid pred sodiščem v Haagu. Večina osumljencev je še na prostosti.

Knjižnica Averroes na svojih policah hrani veliko literature, ki govori ne samo o Srebreniškem poboju, temveč tudi o nasplošni moriji, ki je vladala v času agresije na Bosno in Hercegovino.

Ena od zelo zanimivih in verodostojnih knjig je ''Srebrenica 1993.-1995. – ratni dnevnik Hameda Salihovića''. Knjigo je izdalo združenje občanov ''Majke Srebrenice in Podrinja'', ki predstavlja samo enega od neštetih naporov, da grozljivo dejanje ostane zabeleženo kot opomin in dokaz vsem tistim, ki negirajo genocid v Srebrenici. Knjiga je dnevnik Hameda Salihovića, ki ga je, kot je zapisano, pisal ''za svojo dušo'', v katerem so istočasno opisane vse težke situacije katere so preživljali Bošnjaki Podrinja, in potek celotne situacije.

Poleg predstavljenega naslova hrani knjižnica Averroes tudi druge npr.: Srebrenica (dokumenti, pričevanja, haaški proces), Logor ipd.

Uradni podatki

Zavod Averroes