Začel se je mesec ramazan, mesec posta

Nazaj

news_91_91574.jpg

Ramazan je deveti mesec v muslimanskem koledarju, ki se ravna po Luninih menah, zato se začetek svetega meseca vsako leto v primerjavi z gregorijanskim koledarjem premakne za deset dni. V ponedeljek, 8. julija 2013 po sončnem zahodu, je nastopil mesec ramazan.

Ramadan je mesec posta. V tem času muslimani izpolnjujejo svojo tretjo praktično dolžnost - dolžnost posta. Postiti se pomeni med sončnim vzhodom in sončnim zahodom ne jesti, ne piti, ne kaditi, ne spolno občevati, ne izgovarjati grdih besed, skratka, biti v okvirih moralnih načel islama. Post je način in ramazan je čas, da človek premaga telesne strasti v korist duhovne strasti duše, ki si želi občutiti lepoto resnice, pravičnosti, poštenosti, solidarnosti in ljubezni.

To je čas, ko se posvečamo razmišljanju o življenju in preizkušamo svojo pripravljenost odreči se lagodnosti življenja. Na ta način naj bi razumeli, da so dobrine in premoženje le sredstvo za in ne cilj življenja. Ramadan je poleg tega mesec Kur'ana, ko naj bi se muslimani intenzivno posvečali branju in razlagi njihove svete knjige.

Ramazan in post krepita ljudski duh in telo. Post je učitelj, ki nas uči lepega vedenja in poslušnosti. S pomočjo posta pridemo do svobode. Post pomeni premagovanje negativnega v telesu z namenom, da se približajo Bogu z dobrimi deli, lepimi besedami in iskrenim bogoslužjem.

Post nas vsako leto pouči, da se spomnimo vseh šibkih in nemočnih na svetu in da se ob iftarju (večerja ob sončnem zahodu, ki označuje konec posta) iskreno zahvalimo Bogu za hrano, ki jo imamo. Mesec ramazan je tudi mesec solidarnosti, mesec, ko se medsebojno spodbujamo k pomoči svojim najbližjim in revnim in vsem, ki so odvisni od naše pomoči. Zato naj bi verniki z ramazanom postali duhovno okrepljeni in pripravljeni, da so boljši ljudje, državljani in člani širše družbene skupnosti.

Mesec ramazan bo na koncu okronan s tridnevnim slavjem oziroma največjim muslimanskim praznikom, ramazanskim bajramom. Bajram je poleg družinskega praznika, praznovanje vztrajnosti in zmage nad slabostmi in tudi priložnost, da radost življenja delimo s svojimi sorodniki, sosedi, prijatelji ipd.

Medicina pa pravi:

Spomladansko čiščenje okolja in doma je že sestavni del našega življenja. Čiščenja ali posta pa je potreben tudi naš organizem. Post je stara in učinkovita metoda čiščenja telesa in uma ter odpravljanja številnih zdravstvenih težav. Omogoča, da si telo odpočije, se razstrupi in pozdravi. Telo med postom preide v podobno stanje kot med spanjem. Energije ne porablja za presnavljanje hrane, temveč za čiščenje nakopičenih strupenih snovi ter za zdravljenje morebitnih obolelih delov. Vsekakor pa obstaja velika razlika med postom, stradanjem in dietnim prehranjevanjem.

Človeški organizem se čisti vsak dan. Vsakodnevno se nevtralizirajo in izločajo iz organizma različni strupi, ki jih vnašamo v organizem s hrano in pijačo, vdihavanjem ali pa nastajajo pri presnovi v celicah. Izločamo jih na različne načine: preko debelega črevesa, jeter, ledvic, pljuč, limfnih žlez in kože.

Po postu naj bi se na splošno bolje počutili, saj je naše telo pogosto nasičeno s strupenimi in balastnimi snovmi, ki onemogočajo njegovo delovanje. Vendar pa je tudi pri postu potrebna zdrava pamet – vseeno moramo vnesti dovolj hranilnih snovi za normalno delovanje organizma. Post ne pomeni stradanje, temveč pravilno izbiro hrane, ki omogoča obnavljanje organizma.

Vsem muslimanom v Sloveniji in svetu želimo RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN! (Vesel in srečen ramazan!)

Uradni podatki

Zavod Averroes