Veliki jubilej: Izšla 1000. številka Preporoda

Nazaj

news_93_80332.jpg

Od danes naprej lahko dobite 1000. številko islamskega informativnega glasila Preporod, uradnega glasila Rijaseta Islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini. Prva številka je izšla 15. septembra 1970.

Aktualni glavni in odgovorni urednik Preporoda Meho Šljivo je ob tej priložnosti povedal ''da je izid 1000. številke Preporoda en izmed najpomembnejših jubilejev v sodobni zgodovini Islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini. Naša radost je še večja, ker obeležujemo tudi 43 let neprekinjene tradicije izida lista Preporod. V teh 43 letih, tudi med vojno, Preporod ni prenehal izhajati kot petnajstdnevno glasilo. Veseli smo, da smo v vseh teh letih uspeli informirati našo javnost v Islamski skupnosti o vseh pomembnih dogodkih, ki so povezani z muslimani v domovini in svetu. Naš jubilej je še večji, ker letos obeležujemo še dva dodatna jubileja; 40 let delovanja založbe El-Kalem in 80 let izida Glasnika, glasila Rijaseta Islamske skupnosti v BiH'', je povedal Šljivo.

Spomnil je, da so Preporod urejali največji in najbolj znani alimi (učenjaki) v Bosni, kot so Husein ef. Đozo, prvi urednik glasila, zadnjih dvajset let je bil glavni urednik Aziz ef. Kadribegović. Ob tej priložnosti se je Kadribegović spomnil izida prve številke: ''Prva številka je izšla v 10.000 izvodih kateri so bili dobesedno 'razgrabljeni' in opazila se je vsa ta zavzetost in latentni zamah, ki ga je izžareval Preporod, in katerega ne bo enostavno ustaviti.'' Kadribegović je v svojem zadnjem uvodniku poudaril, da so Bošnjaki Preporod doživljali kot ''določeno vrsto zastave, simbola, s katerim so se identificirali …''

Urednik Šljivo je napovedal konceptualno osvežitev glasila, ''potrudili se bomo, da v naslednjih mesecih in letih pri Preporodu angažiramo najbolj znane kolumniste, ljudi, ki sukajo pero in so se dokazali s svojimi originalnimi idejami in teksti v bh medijski sceni. Prizadevali si bomo, da glasilo v tehničnem smislu preuredimo, da bi bil bolj pregleden in atraktiven. Sledili bomo vse sodobne trende v novinarstvu. Potrudili se bomo, da obogatimo tudi ponudbo na spletnem portalu glasila''.

Poleg informacij iz Islamske skupnosti Preporod ponuja aktualne tekste in teme o muslimanih in islamu v BiH, Evropi in celotnem svetu. Glasilo se distribuira po celi BiH, Evropi in svetu, naročniki Peroporoda prihajajo iz Avstralije in segajo vse do Aljaske. Poleg glavnega in odgovornega urednika Meha Šljive redakcijo sestavljajo: Bajro Perva, Selman Selhanović, Ajša Hafizović-Hadžimešić, Mirnes Kovač, Elvedin Subašić in tehnični urednik Safer Muminović.

Knjižnica Averroes hrani veliko število izvodov Preporoda, ki so dostopni vsem zainteresiranim  bralcem.

Prevzeto www.rijaset.ba

Uradni podatki

Zavod Averroes