Novice

Nazaj

(: )

news_14_81941.jpg

Vabilo na predstavitev romana akademika prof. dr. Enesa Karića

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes Ljubljana vas vabi v sredo, 2. 12. 2009, ob 19. uri v konferenčno dvorano City Hotela (Dalmatinova 15, Ljubljana) na predstavitev romana „Pjesme divljih ptica“ (Pesmi divjih ptic) akademika prof. dr. Enesa Karića.
 

Odprtje razstave Emila Konjhodžića

V četrtek, 08. oktobra 2009, je bila odprta razstava bosansko-hercegovskega akademskega slikarja Emila Konjhodžića v organizaciji Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes. Razstava je bila odprta na Gradu Fužine v Ljubljani v sklopu festivala Zlate lilije: Letnega festivala Bošnjakov in je ostala odprta do sobote, 10. oktobra 2009.

Ob tej priložnosti se je zbralo ogromno število ljubiteljev umetnosti med katerimi so bili mufti dr. Nedžad Grabus, mestni svetnik in direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič, tajnik Islamske skupnosti Nevzet Porić, številni imami, predsedniki izvršilnih odborov, vodstvo Zemzema in drugi.

Po izvedbi znane sevdalinke »Kad ja pođoh na Bembašu«, ki jo je na flavto zaigrala Lejla Fazlić je prisotne nagovoril mufti dr. Nedžad Grabus, ki je med drugim povedal:

Zlate lilije: Letni festival Bošnjakov

 

Zlate lilije

Letni festival Bošnjakov

 

Grad Fužine (Južna dvorana), Pot na Fužine 2, Ljubljana

Od 8. do 10. oktobra 2009

Pesnice islamskega sveta

V torek, 12. aprila 2009 je v okviru Tedna za vseživljenjsko učenje v Glotti Novi potekala prireditev Pesnice islamskega sveta. Barbara Hočevar Balon je v lastnem prevodu predstavila Rabijo el-Adevijo, sufijko iz 9. stoletja, Maysunno, beduinsko pesnico, ki je bila žena kalifa Muavije, in več pesnic iz časa razcveta Andaluzije v 12. in 13. stoletju; potem je preskočila na sodobno pakistansko pesnico Parveen in Bosanko Ajšo. Vsaki je dodala še osebno in zgodovinsko ozadje.

news_6_45274.jpg

Dnevi islamske kulture v Sloveniji

V času od 20. do 29. maja 2009 bodo v Mariboru potekali dnevi islamske kulture.

Islam označuje skoraj 1400-letna zgodovina in več kot milijarda vernikov. V obdobju srednjega veka je bil islamski svet v veliki prednosti pred Zahodom. Še posebej na področju znanosti. To je bil čas, ko je islamski svet združeval najgloblja sporočila stare Grčije, Perzije, Indije in tudi Kitajske.

news_5_49059.jpg

Večer orientalske poezije in glasbe

Včeraj, 23. 4. 2009, je v organizaciji Zavoda Averroes v prostorih Medžlisa Islamske skupnosti v Ljubljani potekal »Večer orientalske poezije in glasbe«.

news_1_96990.jpg

Poziv za zbiranje knjižnega gradiva za knjižnico Zavoda Averroes

Posebni cilj Zavoda Averroes je spodbujanje splošnega izobraževanja, akademskega izobraževanja ter vseživljenjskega branja in učenja, zaradi tega je tudi eden najpomembnejših projektov zavoda ustanovitev specialistične knjižnice in doseg cilja 1001. različnega naslova znotraj knjižnega fonda zavoda. V zadnjih mesecih so se na našo prošnjo že odzvali nekateri posamezniki, ki so prispevali knjižne gradivo za potrebe zavoda in knjižnice, prav tako pa se je na naš poziv pozitivno odzvalo s knjižnim gradivom nekaj pomembnih institucij kot so: Knjižnica Gazi Husrev-bega iz Sarajeva (ustanovljena že leta 1530), Fakulteta za politične vede Univerze v Sarajevu, Medžlis Islamske skupnosti v Zagrebu, Avstrijska koopreacija in dr. Bernhard Stillfried, Medžlis Islamske skupnosti v Ljubljani, Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji ter Orientalistični inštitut iz Sarajeva in Bošnjaški inštitut – Fundacija Adila Zulfikarpašića. Poleg vsega tega se v prihodnosti nameravamo obrniti tudi na vse ostale pomembne institucije, katerih vsebina ima stične točke z vsebino našega zavoda.

Stran 18 od 19 (Vseh vnosov: 182)

Uradni podatki

Zavod Averroes