aaaaaaaaaNovice

Novice

Nazaj

(: )

news_67_49883.jpg

Ob svetovnem dnevu religij predstavljamo islam

Ob 16. januarju, svetovnem dnevu religij, prispevamo članek prof. dr. Džemaludina Latića ''Šta je islam'', poglavje v knjigi ''Islam i svjetske religije II'', ki jo je leta 2000 izdala založba El-Kalem iz Sarajeva.

news_66_20163.jpg

Spoznajmo poslanca Muhammeda, a.s. - oseba plemenitega karakterja

O življenju Poslanca Muhammeda, a.s. (naj je mir z njim), vemo zelo veliko. Nič ni ostalo neznano; od rojstva do smrti. Še več, vsak detajl je prenesen in zapisan. V besedilu se bomo osredotočili na njegov plemenit karakter skozi določene etape njegovega življenja.

news_65_47697.jpg

Tribuna o poslancu Muhammedu, a.s.

V petek, 11. januarja 2013, je bila v Ljubljani organizirana tribuna o Muhammedu, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, oz. o ljubezni do Božjega poslanca, Muhammedu, a.s., kot vzoru in Muhammedu, a.s., kot družinskemu človeku.

news_64_43041.jpg

Predstavljamo: Muhammed, Martin Lings

V mesecu januarju, natančno 24. januar 2013, ki v hidžretskem koledarju predstavlja 12. rebiu-l-evvel, je dan, ko se je rodil zadnji Božji poslanec Muhammed, naj bo mir z njim (a.s.).

Zato bomo v mesecu januarju oziroma rebiu-l-evvelu predstavljali literaturo, ki govori o poslancu Muhammedu, a.s.

news_62_80899.JPG

Hidžab - konzervativen meter blaga?!

''Tega, da se razlikujeva, brat moj, se ne bojim; še več, dela me še bolj bogatega, kot sem.'' Antoine de Saint Exupéry

''Pravica, da ne nosiš rute, pravica, da jo nosiš. Pravica je pravica.'' neznan avtor

''Lažje je razbiti atom kot pa predsodek'' A. Einstein.

Predstavljamo: Husein ef. Đozo - Izabrana djela

Husein ef. Đozo je napisal veliko število esejev, člankov in razprav, založba El-Kalem (založba Rijaseta Islamske skupnosti v BiH) je v sodelovanju s Fakulteto za islamske znanosti v Sarajevu (FIN) sta izdala njegova izbrana dela, v katerih je izražen njegov glavni del intelektualne lastnine in literarnega učinka. Uvršča se med islamske učenjake, ki so dali velik doprinos k razvoju razumevanja islama. Navdihnjen z idejami verskega modernizma, ki je bil prisoten v Egiptu in seveda skozi osebnosti kot so Muhamed Abduhu, Rešid Rida in dr., si je prizadeval, da s svojim zanimanjem v intelektualnem delu postavil stališča kot pot reformacijske in modernistične orientacije.

news_60_84446.jpg

Tribuna z dr. Nadjo Furlan Štante

V petek, 14. novembra 2012, je v dvorani Averroes potekala tribuna, v okviru katere smo predstavili članek ''Spoštovanje ženstvenosti (femininosti) in premagovanje negativnih spolnih stereotipov: iz perspektive religijskega feminizma'', ki je objavljen v Zborniku ''Z dialogom do medsebojnega spoštovanja''.

news_59_1293.jpg

PREDSTAVITEV ZBORNIKA V ODDAJI DUHOVNI UTRIP

V oddaji Duhovni utrip je bil predstavljen Zbornik ''Z dialogom do medsebojnega spoštovanja''. Na spodnji povezavi si lahko pogledate nekaj utrinkov s predstavitve Zbornika v Ljubljani:

news_58_58446.jpeg

PREDSTAVLJAMO: Glasilo Amber

Tokrat predstavljamo eno od serijskih publikacij knjižnice Averroes, glasilo Amber.

Amber je interno glasilo Islamske skupnosti v RS in do sedaj je izšlo že pet številk. Zadnja, peta številka glasila, je izšla oktobra 2012. Do sedaj je Amber izhajal enkrat ali dvakrat letno od sedaj bo nova številka izšla že vsake tri mesece. Naslednjo številko lahko pričakujete v januarju 2013.

Stran 13 od 19 (Vseh vnosov: 182)

Uradni podatki

Zavod Averroes