Zlati primeri žensk v zgodovini islama

Nazaj

news_70_15161.jpg

V organizaciji Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes je v petek, 25. januarja 2013, potekala tribuna na temo ''Zlati primeri žensk v zgodovini islama''.

Vzorne osebnosti iz zgodovine islama so predstavile muallime Senada Karišik, Sumeja Fidani in Ela Porić. Čeprav smo se vsi strinjali z dejstvom, da je bilo zelo težko izbrati osebnost, ki naj bi jo predstavili, je bilo predstavljeno kar nekaj posameznic med njimi; Belkisa, vladarica Sabskega kraljestva, starodavnega kraljestva, ki ga sodobna arheologija postavlja v današnjo Etiopijo in Jemen. V svetopisemskem besedilu je brezimna, po etiopski tradiciji se imenuje Makeda, v islamski tradiciji pa Belkisa; Zejneb bint Džahš, ena od soprog poslanca Muhammeda, a.s. (naj je mir z njim); Hadžera, soproga poslanca Ibrahima, a.s. (Abrahama), ki je zaradi življenjskih okoliščin v katerih se je znašla sama z majhnim otrokom, znana po svoji potrpežljivosti in vztrajnosti in Merjem, edina ženska, ki je z lastnim imenom omenjena v Kur'anu in po kateri se imenuje tudi eno od poglavij.

Zgodovinski pomen delovanja žensk je zelo pomemben saj so poleg svojih osebnostnih vrednosti bile velika podpora poslancem, a.s (naj je mir z njimi). Njihova razmišljanja, delovanje, verovanje na ilustrativen način govorijo o njihovi vlogi pri širjenju vere islam.

Na tribuni je omenjena vloga posameznic skozi Kur'an, torej kaj Kur'an pravi o njih samih in njihovi vlogi, njihovo delovanje v družini, družbi, znanosti ipd.

Zgodovina islama je polna svetlih primerov žensk, ki so na žalost manj znani. Naš namen je bil skozi organizirano tribuno spomniti na nekatere osebe, ki so s svojim primerom lahko naše vzornice.

Uradni podatki

Zavod Averroes