aaaaaaaaaPredstavljamo roman ''Pod drugim suncem'', Abdurezak Hifzi Bjelevac

Predstavljamo roman ''Pod drugim suncem'', Abdurezak Hifzi Bjelevac

Nazaj

news_71_31307.jpg

S knjižnih polic knjižnice Averroes predstavljamo roman znanega bosanskega pisatelja Abdurezaka Hifzija Bjelavca ''Pod drugim suncem''.

Po mnenju mnogih je A. Hifzi Bjelavac pisatelj, ki ni pozabljen temveč zanemarjen, čeprav je za seboj pustil velika knjižna dela.

Rodil se je v Mostarju, 25. VII. 1886. leta. Njegova življenjska pot ni bila enostavna. Že med študijem francoskega jezika v Istanbulu mu je umrl oče. Ostal je brez očetove podpore in kot mladenič je prevzel skrb o mlajšem bratu in materi. Služil si je kruh na različne načine; bil je urednik časopisa ''Novi vijek'', dopisnik, prevajalec …

Vsekakor Bjelavac sodi med zelo plodne bosanskohercegovske pisatelje, kar potrjuje veliko število njegovih romanov in pripovedi.

Roman Pod drugim soncem je objavljen že davnega 1914. leta v rojstnem Mostarju. Sledi objava romana ''Minka'' pa ''Ana Zolotti'', ''Melika'', ''Zidanje srećnog doma'' in dr.

Roman, ki ga predstavljamo je prvi roman v književnosti Bosne in Hercegovine, ki je poln romantike, zabave in ljubezenske dramatike. En del zgodbe se dogaja v Bosni, Travnik-Vitez. Medtem, ko oče Ibrahim-beg hudo zboli se domov vračata njegova sinova; Muris iz Istanbula in Hamdi-beg z Dunaja, da bi z očetom preživela še nekaj časa. Po smrti očeta se oba vračata v svoji mesti saj ju po očetovi smrti za Vitez ne veže nič več. Njihov edini razlog prihoda v Bosno je bil njun oče. Postopoma v roman vstopata dve ženski, Sabina in Fadila, ki dogajanje popestrita in ljubezensko obarvata.

V Knjižnici Averroes je možna izposoja romana.

Uradni podatki

Zavod Averroes