Predstavljamo: Sahihu-l-Buhari

Nazaj

news_69_48823.JPG

Tokrat predstavljamo eno izmed najbolj znanih in pomembnih zbirk hadisov poslanca Muhammeda, a.s. (naj bo mir z njim), ki jih je zbral imam Buharij. Sahihu-l-Buhari sodi med šest najbolj verodostojnih zbirk hadisov ''Kutubu sitte''. Mnogi islamski učenjaki uvrščajo Sahihu-l-Buhari, takoj za Kur'anom, kot najbolj verodostojno knjigo. Kur'an je prvi izvor islama, Hadis je drugi.

Beseda ''hadis''  na splošno pomeni govor, novica, obvestilo ipd. Strokovni pomen besede je nekoliko drugačen; označuje govor poslanca Muhammeda, a.s. oziroma vse tisto, kar je poslanec Muhammed, a.s., govoril, delal ali s svojim molkom odobril. V hadis sodijo tudi tiste novice o lastnostih poslanca Muhammeda, a.s. Torej, govorimo o predajah in praksi poslanca Muhammeda, a.s., za katere muslimani verjamejo, da v kolikor se držijo prakse poslanca Muhammeda, a.s., počnejo Bogu ugodno delo, za kar bodo za njega nagrajeni.

Življenje, misijo, dejanja, govor, lastnosti, verovanje ipd. Muhammeda, a.s., najbolje predstavi zbirka hadisov imama Buharija – Sahihu-l-Buhari, ki je sestavljena izključno iz verodostojnih hadisov. Zbirka je sestavljena iz štirih delov, tomov, ki obravnavajo različna vprašanja. Buharija ni zapisal niti enega hadisa dokler ga ni temeljito preučil in se posvetoval z učenjaki svojega časa, šele nato bi ga zapisal. Imel je postavljene stroge pogoje pod katerimi je proučeval določen hadis in pod katerimi je kasneje hadis tudi zapisan. Po mišljenju večine naj bi skupno število hadisov, ki jih je zbral imam Buhari, bilo 7563.

Leta 2008 je izšla nova izdaja zbirke hadisov Sahihu-l-buharij, prenovljena izdaja. Knjižnica Averroes hrani eno zbirko Sahihu-l-Buhari. Izposoja ni možna.

Uradni podatki

Zavod Averroes