Predstavitev Zbornika v Galeriji Velenje

Nazaj

news_68_60557.jpg

V četrtek, 17. januarja 2013 je potekala predstavitev zbornika ''Z dialogom do medsebojnega spoštovanja'' v Galeriji Velenje. Predstavitev je potekala v sodelovanju Zavoda Averroes z Mestno občino Velenje, na čelu z županom g. Bojanom Kontičem.

Poleg župana g. Bojana Kontiča in drugih predstavnikov Občine, so na predstavitvi bili prisotni še mufti Islamske skupnosti dr. Nedžad Grabus, dr. Nadja Furlan Štante, poslanec g. Srečko Meh, Sead ef. Karišik, velenjski imam, drugi imami Islamske skupnosti v RS, člani Islamske skupnosti in ostali povabljenci.

Tokrat sta Zbornik, po uvodnih besedah Seada ef. Karišika in župana g. Bojana Kontiča, predstavila dr. Nadja Furlan Štante in dr. Nedžad Grabus, mufti Islamske skupnosti v RS.

Velenjski imam Sead Karišik je v svojih uvodnih, pozdravnih besedah povedal da ''z nocojšnjo predstavitvijo želimo podpreti dialog med religijami in kulturami ter afirmiranje dialoga med kulturami in religijami. Dialog med kulturami in religijami poskuša predstaviti različne in večplastne poglede na svet z željo, da bi se medsebojno spoznali, učili od tistih, ki svet vidijo drugače kot ga vidimo mi. Poleg razvijanja medsebojnega spoznavanja in sodelovanja je potrebno graditi tudi medsebojno zaupanje. Seveda, to ni lahko vendar naša pot tudi je: z dialogom do medsebojnega spoštovanja.''

Prisotne je pozdravil tudi župan g. Bojan Kontič, ki je izpostavil, da je posebej vesel in ponosen, da je v Velenju g. Grabus in mu zaželel toplo dobrodošlico. Med drugim je povedal, da ''je pred nami veliko aktivnosti, ki jih bomo morali v znaku sobivanja in sožitja izpeljati. Velenje je znano po tem, da je strpno in solidarno mesto in da nas prepričanje v to, da je različnost dobrodošla in da nas bogati, del našega vsakdanja in življenja … Upam, da ste z življenjem v Velenju zadovoljni, da bomo zadovoljni tudi v prihodnje pa moramo, poleg novih delovnih mest, poskrbeti tudi za druge stvari. Lokalna skupnost je predvsem zadolžena, da poskrbi za dober standard bivanja občanov in prepričan sem, da smo na ta standard lahko ponosno, kar ne pomeni, da ga v prihodnje ne moremo izboljšati. Naslov Zbornika pa pove vse. Včasih so za Velenje rekli, da je Jugoslavija v malem pa niso to rekli kar tako. Rek ni bil iz trte zvit.  Je dejansko uspet v ta prostor. Prišli smo z vseh strani …Prepričan sem, da bomo to nocoj tudi slišali, da je potrebno poznavanje drug drugega, potrebno je spoštovanje, priznavanje drugačnosti in pravice vsakemu, da živi tako kot meni, da je prav.''

Prva je Zbornik predstavila dr. Nadja Furlan Štante. Predstavila je svoj članek ''Spoštovanje ženstvenosti (femininosti) in premagovanje negativnih spolnih stereotipov iz perspektive religijskega feminizma''. Svojo predstavitev je dr. Furlan Štante začela z zahvalo Muftiju in povedala: '' … hvala ne zato, da ste dali priložnost meni osebno temveč, da ste uvrstili tako botično in večkrat prezrto temo kot je vprašanje udejstvovanja žensk in položaja žensk znotraj posameznih religijskih skupnosti. Verjamem, da ste s tem tudi zgled ne samo vsem državljanom RS ampak tudi vsem ostalim voditeljem verskih skupnosti v Sloveniji. Vsako sleherno zgodovinsko obdobje je zaznamovano z pomembnimi izzivi, vprašanji tistega časa. Teološko ta vprašanja razumemo kot izzive tistega časa. Danes v modernem svetu, v svetu, ko je kriza skupni imenovalec skoraj za vse, je vprašanje odnosa med spoloma in ponovnega novega ovrednotenja tako ženstvenosti kot femininosti eno bistvenih vprašanj sodobne družbe …''

Predstavitev je s svojim govorom zaključil mufti dr. Nedžad Grabus. V svoji predstavitvi se je najprej zahvalil za povabilo županu g. Bojanu Kontiču in ostalim prisotnim, ki so prišli. Poleg predstavitve Zbornika se je dotaknil tudi našega največjega infrastrukturnega projekta Islamske skupnosti in prisotne na kratko seznanil tudi s potekom izgradnje džamije. Spregovoril je tudi o svojem članku v Zborniku z naslovom ''Islam in sekularna družba'', ki govori o tem kako je islam kot tak sprejet oziroma razumljen v evropskem kontekstu. Med drugim je poudaril, da je velika prisotnost muslimanov ne samo v Velenju temveč tudi v drugih slovenskih mestih pomembno, ne samo zaradi nas, temveč tudi zaradi družbe same. ''Zbornik je samo produkt, ki bo v pomoč našim prijateljem, da se spoznajo o tem kaj muslimani mislijo o sebi in kako slovenski avtorji razumejo islam''. Na kratko je predstavil tudi druge članke v Zborniku in namen njihove vsebine.

Predstavitev je zaključena v prijetnem vzdušju in pogovoru po uradni zaključitvi predstavitve Zbornika.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo županu Mestne občine Velenje g. Bojanu Kontiču za povabilo in sodelovanje. Zahvalo dolgujemo tudi Odboru islamske skupnosti Velenje, Seadu ef. Karišiku in predsedniku Odbora g. Mersedu Derviševiću za pomoč in sodelovanje pri realizaciji predstavitve Zbornika.

Uradni podatki

Zavod Averroes