aaaaaaaaaNovice

Novice

Nazaj

(: )

Predstavljamo: Hafiz Širazi – ''DIVAN"

Hafiz Širazi je eden od največjih iranskih lirskih pesnikov. Njegova poezija je manifestacija zložene in čudežne iranske kulture ter odraz gnoze (spoznanja) in verske modrosti, ki je v perzijski poeziji izražena na skrajno privlačen način. Jezik njegove poezije je jezik modrosti in je prilagojen različnim stopnjam razumevanja. Muhammed Gulendam, njegov prijatelj in učenec, ki je po njegovi smrti prvi zbral njegovo poezijo, ga imenuje ''Mewlana el-Azim'' – gospodar velikanov.

Arabsko-islamski vpliv na europsko renesanso

Evropski narod in Arabce povezujejo dolgotrajne duhovno-kulturne zveze, ki so se stoletja razvijale in krepile, začetek teh vezi pa seže v davni srednji vek. Vezano za razvoj znanosti v Evropi naj bi obveljalo, da se je razvijala neodvisno od neevropskih vplivov. To je seveda brez osnove. Pri tem je poudarek na izhodišče napredka bil na grški filozofski misli kot sistematizirani zbirki vseh znanstvenih dosežkov. Popolnoma jasno je, da so evropski znanstveni pogledi doživeli svoj razvoj na podlagi razširitve in potovanja grških del, ki so prišla do Evrope na podlagi arabskih prevodov in izvirnih arabskih del, ki so Evropi dale smisel renesanse.

news_42_35858.jpg

Predstavljamo: Encyclopedia of Islam

Uredili: P.J. Bearman, Th. Bianquis, C.E. Bosworth, E. van Donzel in W.P. Heinrichs

Izdajatelj: založba Brill, 2009.

Enciklopedija islama (New Edition) je enciklopedično delo o sedanjem stanju islamskega sveta in njegovem znanju. To je edinstveno in neprecenljivo referenčno gradivo, ključ za razumevanje sveta islama in avtoritativen vir ne le za vero, ampak tudi za vernike in države, v katerih živijo. Enciklopedija zajema članke o uglednih muslimanih, zemljiščih, plemenih, dinastijah, znanosti, o političnih in verskih institucijah, geografiji, etnografiji, rastlinstvu in živalstvu, topografiji in spomenikih večjih mest. Geografsko in zgodovinsko sega do starega arabsko-islamskega imperija, Irana, osrednje Azije, Indije in Indonezije, Otomanskega cesarstva in vseh drugih področij islamskega sveta, kjer koli je islam pustil svojo sled. Obsega XII knjig s prilogami in fotografijami.

news_40_23987.jpg

Predstavitev knjige Ihja ulumid-din avtorja Ebu Hamida El-Gazalija

Spoštovani obiskovalci,

znotraj Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes deluje specijalistična knjižnica s područja kulture, ki ima na svojih knjižnih policah bogat izbor različne literature s področja islamistike, balkanistike, orientalistike, zgodovine ipd. Posebnost knjižnice Averroes in njenega gradiva je v tem, da večino gradiva hrani samo naša knjižnica na področju Slovenije. 

Vsak teden vam bomo postregli s predstavitvijo enega zanimivega naslova. Tokrat predstavljamo Ihja ulumid-din avtorja Ebu Hamida el-Gazalija.

Stran 15 od 19 (Vseh vnosov: 182)

Uradni podatki

Zavod Averroes