PPREDSTAVLJAMO: Alija Izetbegović - izbrana dela

Nazaj

Knjižnica Averroes predstavlja zbirko oz. izbrana dela prvega predsednika Bosne in Hercegovine in velike osebnosti, Alije Izetbegovića.

Komplet je sestavljen iz desetih knjig, ki predstavljajo širši izbor tekstov, teoretičnih tekstov, esejev, dnevnih in izpovednih literarnih spisov, govorov, intervjujev, izjav, sporočil in pisem. Nihče od politikov na tem delu jugovzhodne Evrope ni bil v tako težkem, nezahvalnem in v določenih primerih celo v brezupnem položaju, kot je to bil predsednik Alija Izetbegović.

V predgovoru ene od knjig je izpostavljeno, da je Izetbegovićev stil skozi celotno knjigo enakomeren, govorljiv, revolucionaren. Njegove misli so velike in opisane v jedrnatih stavkih. Mnoga dejstva in vizije Izetbegovića, ki so podana v teh knjigah, so se uresničile v času njegovega življenja, določene so v postopku realizacije, določene se bodo realizirale v prihodnosti. Vsekakor je v smislu na njegov zunanji vtis in vpliv Izetbegovićevih miseli na Svet, ki so fascinantne in reformatorske ter globalne, izpostavljen kot velik reformator islama.

Določene knjižnice v Sloveniji imajo samo nekaj knjig iz celotne zbirke. Knjižnica Averroes na svojih knjižnih policah hrani dve celotni zbirki.

Knjiga 01 - Problemi islamskog preporoda - Islamska deklaracija

Knjiga 02 - Islam između istoka i zapada

Knjiga 03 - Moj bijeg u slobodu - bilješke iz zatvora 1983-1988.

Knjiga 04 - Sjećanja - autobigrafski zapis

Knjiga 05 - Bosna je velika tajna -intervjui 1989-1995.

Knjiga 06 - Doba znanja i strpljenja - intervjui 1996-2003.

Knjiga 07 - Robovi biti nećemo - govori 1990-1995.

Knjiga 08 - Dani hladnog i gorkog mira - govori 1996-2003.

Knjiga 09 - Na razmeđu svjetova- izjave, obraćanja,poruke, pisma 1990-2003.

Knjiga 10 - Dostojanstvo ljudskog izbora.

 

Iz življenjepisa Alije Izetbegovića:

Alija Izetbegović, bosanski aktivist, politik, pisatelj, odvetnik, filozof, prvi predsednik Bosne in Hercegovine (8. avgust 1925, Bosanski Šamac - 19. oktober 2003, Sarajevo, BiH).

V svoji mladosti se je boril za pravice muslimanov za svojo vero. S svojimi 16 leti se je pridružil organizaciji Mladi muslimani v Sarajevu. Zaradi svojega antikomunističnega delovanja je bil dvakrat zaprt. Prvič je bil s tremi leti zaporne kazni leta 1946 zaradi delovanja v islamskem časopisu Mudžahid, kjer je pisal o islamu in muslimanih v Jugoslaviji, drugič leta 1983 s šestimi leti zaporne kazni v režiranem procesu. Po odsluženih petih letih in 8. mesecih je bil leta 1988 izpuščen iz zapora. Med tem časom so izšli njegovi spisi ''Bilješke iz zatvora'': 1983-1988, ki so analiza najmočnejših ideologij 20. stoletja, med njimi tudi komunizma, fašizma, kapitalizma in njihov odnos do islama.

Alija Izetbegović je umrl v starosti 78 let. Njegov pogreb je spremljalo več tisoč ljudi. Poklonili so se mu tudi številni tuji diplomati. Richard Holbrooke je na njegovem pogrebu izrekel: »Če ne bi bilo Alije Izetbegovića, danes ne bi bilo Bosne in Hercegovine!«. Na svojo željo je bil pokopan na sarajevskem pokopališču Kovaći, ob borcih v vojni za Bosno in Hercegovino.

Je prejemnik številnih nagrad med drugimi tudi nagrade Centra za demokracijo iz Washingtona, naslova častnega doktorja prava za zaščito ljudi in boj za mir s strani Carigrajske univerze.

Uradni podatki

Zavod Averroes