Svečanost ob dnevu državnosti Bosne in Hercegovine

Nazaj

news_53_38015.jpg

V petek, 23. novembra 2012, je Kulturno-izobraževalni zavod Averroes organiziral svečanost ob dnevu državnosti Bosne in Hercegovine, ki se obeležuje 25. novembra, vendar je zaradi vikenda svečanost organizirana dva dni prej.

Svečanost je potekala v Hotelu Union v Ljubljani. Prisotne je najprej nagovoril direktor Zavoda Averroes dr. Nedžad Grabus, ki je v svojem pozdravnem govoru povedal: ''… Bosna je v 20. stoletju prešla skozi težko obdobje. Doživeli smo začetek 21. stoletja kjer se je marsikaj spremenilo. Mnogi se bodo mogoče vprašali zakaj to svečanost organizira Zavod Averroes? Zato, ker Veleposlaništvo BiH ne opravlja svojega dela. Mi to ne delamo, ker bi želeli prevzeti čigave pristojnosti temveč zato, ker kot Kulturno-izobraževalni zavod Averroes predvsem želimo pokazati našim članom in državljanom BiH, dokler smo mi, bo tudi BiH. Dokler imamo prijatelje kot je gospa Tanja Fajon verjamemo, da bo Bosna živa. Dokler imamo prijatelje kot je g. Jožef Školč, ki je zaslužen za postavitev spomenika v Logu pod Mangartom padlim borcem v 1. svetovni vojni in to je tudi spomenik BiH, tako se bomo lažje identificirali z BiH.  Zločini, ki so se zgodili v BiH v Evropi ne smejo biti sprejeti kot legalna dejanja. Če pristanemo na to, potem nismo pripravljeni spoštovati kulturno-civilizacijske norme. Bosna ima mnogo prijateljev, Bosna je multietnična družba, to je država več nacij. Ona ima svoje prijatelje povsod po svetu. Verjamemo, da je v BiH toliko moči in možnosti, da se poišče boljša pot v prihodnost na kateri bi lahko govorili več o izzivih, ki so pred nami kot o problemih, ki smo jih preživeli v preteklem obdobju. Mi smo prepoznali, da so gospa Tanja Fajon in mnogi drugi prijatelji Bosne vrnili pozitivno sliko Slovenije v Bosni. Bosanska družba je prepoznala, da ima v Sloveniji prijatelje, ki so povzdignili svoj glas za BiH. Verjamem, da bo v Bosni poimenovana kakšna ulica po gospe Fajon. Govorim o tem, da ljudje v Bosni znajo prepoznati tiste, ki so jim pomagali na kakršenkoli način. Vesel sem, da smo se zbrali in da se lahko pogovarjamo o BiH. Zato se vam vsem skupaj zahvaljujem in vam čestitam dan državnosti BiH.''

dr. Nedžad Grabus

Sledil je razgovor z evropsko poslanko Tanjo Fajon, ki ga je vodila gospa Ela Porić, predstavnica Zavoda Averroes. V uvodnem delu razgovora je gospa Fajon predstavila svoje trenutne zadolžitve v Bruslju. Nadaljevala je z razlogi kateri so jo vodili k reševanju vprašanja ukinitve viznega režima predvsem za BiH. Veliko je razmišljala o mlajših generacijah kateri so bili omejeni v gibanju, potovanju.

''Živeli so nekoliko več kot sto kilometrov od držav kjer je bilo to popolnoma normalno. Nekateri niso nikoli imeli priložnost potovati izven svoje države. Težko si je predstavljati, da so Evropo in druge dele sveta poznali samo preko interneta ali televizije. Tukaj govorimo o ljudeh, ki so odprti in ambiciozni. Oni si želijo novih možnosti. Vedno sem se želela ukvarjati s človekovimi pravicami, svobodo gibanja, ker je to temeljna človekova pravica in to nam je dala Evropa'', je povedala gospa Fajon.

Evropska poslanka gospa Tanja Fajon

V nadaljevanju je spregovorila o ponovni uvedbi viznega režima za države zahodnega Balkana. Povedala je, da je to vprašanje zelo aktualno in se o tem govori v Evropskem parlamentu. Poskuša se iznajti mehanizem za začasno uvedbo viznega režima za tretje države. Gre se za to, da je Evropska komisija pred enim letom dala predlog na mizo, da imajo države članice možnost uvesti ponovni vizni režim. Gre se predvsem za države vzhodnega Balkana. Pritisk držav članic je zelo močan zaradi pojava velikega števila azilantov, tudi iz BiH. V začetku naslednjega leta bomo sprejeli ta mehanizem. Po njegovem sprejetju bodo nekatere države zahtevale uvedbo vizumov. To bi se lahko zgodilo Srbiji. V EU nimamo edinstvenega azilantskega režima. Ljudje večinoma potujejo v Švedsko in Nemčijo t.i. ''prijazne države''. Nastopa zimsko obdobje zato se pričakuje večje število azilantov. To ni tako visoko število s katerim se EU ne bi mogla spopasti. Veliko je tudi populizma, države se želijo zavarovati in jih drugi ne zanimajo. Pričakujem, da do tega ne bo prišlo. Poskušamo tudi ljudem razložiti, da so pozorni na to, da ne izkoriščajo obstoječi sistem.

Gospa Fajon je z velikim spoštovanjem govorila o BiH

O trenutni situaciji v BiH je gospa Fajon povedala, da verjame, da bo BiH postala članica EU. Veliko je časa zapravljeno v nič. V zadnjem času ni bilo nekih večjih korakov v tej smeri. Po zadnjih volitvah je bilo porabljenega veliko časa brez kakršnekoli koristi za državljane in državljanke BiH. Sedaj je imenovana nova vlada, zato pričakujem, da bo uspela in da bo šla po poti evropskih reform. Hrvaška bo naslednje leto nova članica EU. Pričakujem, da bo dobra soseda, ker se bodo takrat številne stvari spremenile. Pričakujem, da bo pomagala BiH na njeni poti v EU.

Na svečanosti je bilo prisotno okoli sto oseb

Ob koncu je povedala, da je potrebno v BiH probleme reševati že v osnovnih šolah in ozaveščanjem mladih, ker obstaja nevarnost, da bi lahko mladi širili medsebojno sovraštvo. Potrebno je vložiti veliko truda v izobraževalni sistem, ker se trenutno otroci v BiH učijo različno zgodovino in druge pomembne predmete, je povedala Fajon in ob čestitki dneva državnosti Bosne in Hercegovine izrazila zahvalo Zavodu Averroes za povabilo in prijeten pogovor.

Sledil je sprejem ob dnevu državnosti Bosne in Hercegovine.

Predstavniki Zavoda Averroes dr. Nedžad Grabus in Ela Porić z gospo Tanjo Fajon

Uradni podatki

Zavod Averroes