V Beogradu organiziran trening za trenerje na temo zločini iz sovraštva do muslimanov

Nazaj

news_185_18930.jpg

Urad OVSE za demokratične institucije in človekove pravice (OVSE/ODIHR) je v Beogradu, od 14. do 16. decembra organiziral tridnevni trening za organizacije civilnih družb in aktiviste, ki delujejo na področju boja proti zločinom iz sovraštva in nestrpnosti do muslimanov. 

Na treningu o zločinih iz sovraštva do muslimanov je med drugimi sodelovala predstavnica Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Sanela Husić. Treninga se je udeležilo 21 predstavnikov različnih organizacij, ki se ukvarjajo s to temo in sicer predstavniki iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore, Albanije, Kosova in Makedonije.

Cilj treninga je bil predstavljanje zločinov iz sovraštva in razlogov, ki pripeljejo do teh zločinov. Analizirano je bilo poročilo o zločinih iz sovraštva, ki ga vsako leto pripravi OVSE/ODIHR v sodelovanju s civilnimi društvi in državami. Poročilo so dolžne dostaviti države, ki pa žal kot je to razvidno iz poročila to ne opravljajo redno. Zato je tudi vloga civilnih društev pri poročanju izjemnega pomena, saj je to v nekaterih državah edini vir o zločinih iz sovraštva.

Larry Olomofe, svetovalec pri ODIHR za boj proti rasizmu in ksenofobiji je v svojem predavanju poudaril razliko med navadnimi zločini in zločini iz sovraštva in dejal: ''Zločini iz sovraštva so zločini, ki nosijo sporočilo.'' Brez ustreznega posredovanja pri teh zločinih jim to pomaga, da se stopnjujejo. Razlog za zločin iz sovraštva je lahko le ideologija, ki jo imamo za pravilno ali pa le dokazovanje moči pred drugimi. Vsak zločin iz sovraštva ima negativen vpliv na družbo, kar je dodatna motivacija da se je potrebno boriti proti teh zločinom.

Đermana Šeta, svetovalka pri ODIHR za boj proti nestrpnosti in diskriminaciji muslimanov, je med drugimi navedla nekoliko primerov iz različnih držav ter govorila o sovražnem govoru in svobodi izražanja, ki si velikokrat nasprotujeta.

Ibrahim Bechrouri, predstavnik CCIF, organizacije v Franciji, ki se ukvarja z brezplačno pravno pomočjo žrtvam zločinov iz sovraštva je predstavil delo CCIF-a in navedel nekaj primerov, ki so dokaz uspešnega boja proti zločinom iz sovraštva. Prav tako je bila predstavljena nevladna organizacija Medreligijski svet v BiH, o kateri je govoril Emir Kovačević, ki je poudaril da uspešno evidentirajo zločine iz sovraštva ter navedel primere napadov na objekte različnih verskih skupnosti v BiH. Za boj proti zločinom iz sovraštva je potrebna medijska pozornost v pozitivnem smislu, kar je Medreligijski svet v BiH tudi dosegel in jim prav v tem njihovem boju mediji veliko pomagajo.

Engy Abdelkader, odvetnica v Združenih državah, pravna strokovnjakinja in vzgojiteljica je v svojem govoru navedla izzive in najboljše prakse v Združenih državah. Boj proti zločinom iz sovraštva je boj proti zločinu, ki je motiviran z določenim predsodkom in bi moral kot tak biti pravno urejen. 

Predstavnica Islamske skupnosti je predstavila primere zločinov iz sovraštva s katerimi se naša skupnost sooča in se je soočala v preteklosti ter poudarila pomen evidentiranja teh zločinov pa čeprav se na prvi pogled številka zdi zanemarljiva. Pomembno je, da se žrtev odzove in da se zločin evidentira.

Kršitelji se v največ primerih sploh ne zavedajo posledic in resnosti takšnih zločinov zato je govor in predstavljanje resnosti te teme še toliko bolj pomemben. Posledice teh so lahko resne še posebej če gre za zločin v katerem so vpleteni otroci, kot primer ustrahovanje otrok v šoli iz razloga, ker se versko ali kulturno drugačni.

Dodatne informacije si lahko ogledate na naslednjih spletnih straneh:

http://hatecrime.osce.org/slovenia

Uradni podatki

Zavod Averroes