Organizirana ekskurzija Po poteh Bošnjakov soške fronte

Nazaj

V organizaciji Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes in Društva Ljiljan je 17. in 18. oktobra 2014 potekala ekskurzija Po poteh Bošnjakov soške fronte, katere namen je bil obiskati muzeje na prostem, vojaške linije Bošnjakov, mesto, kjer je stala prva džamija, pokopališče Log pod Mangartom in vse ostalo, kar širi naša obzorja in se nanaša na vlogo in pomen Bošnjakov v prvi svetovni vojni.

Odlično vreme in prijetne spomladanske temperature so pripomogle k izjemnemu počutju in uspešno realizirani ekskurziji. Skupino izletnikov so predstavljali vsi, ki jih zanima tematika Bošnjakov na soški fronti, jim je ta tema blizu in do Bošnjakov čutijo veliko mero spoštovanja in simpatije.

Skupina izletnikov je petkovo pozno popoldne in večer preživela v novem izobraževalnem centru Islamske skupnosti na Jesenicah. Tam je v eni izmed predavalnic po akšam namazu in večerji potekalo predavanje o Bošnjakih na soški fronti. Najprej je ozadje zgodovine in samo soško fronto ter Bošnjake na njej predstavil Haris Muratagić, nato je nekaj besed o Bošnjakih povedal tudi dr. Šemso Osmanović z Univerze v Trstu, ki se s tem ukvarja tudi z raziskovalnega vidika. Prisotne je nagovorila tudi Ela Porić, ki je predstavila delovanje Zavoda Averroes in pomen ekskurzije ter omenjene tematike za vse Bošnjake. Po zanimivem in izčrpnem predavanju so si izletniki izmenjali osebne izkušnje, ki so povezane s to tematiko. Predstavljen je bil tudi film Džamija v Logu pod Mangartom, ki ga je pripravil Mešihat Islamske skupnosti.

Vsakega, ki je poslušal zgodbo o prvi svetovni vojni na drugačen način, kot so bili vajeni v osnovni in srednji šoli, se je celotno pripovedovanje zelo dotaknilo. Nihče si ni mogel predstavljati, kaj so vojaki na soški fronti doživljali, zato je sobotni del izleta potekal predvsem pohodniško, saj je bil cilj izleta tudi predstaviti vsaj delček dneva, ki so ga med vojno doživljali vojaki.

Tako smo se v soboto zgodaj zjutraj, po sabah namazu, odpravili v Log pod Mangartom, kjer smo obiskali vojaško pokopališče. Obisk poti soške fronte je nepredstavljiv brez obiska omenjenega pokopališča in oddajanja časti in dove (molitve) na grobovih Bošnjakov. Metalne križe na grobovih bošnjaških vojakov, ki so padli v prvi svetovni vojni na soški fronti, so na pobudo in v organizaciji Islamske skupnosti v RS leta 2007 zamenjali nišani. To je edino vojaško pokopališče v Sloveniji, ki ima ustrezne nagrobne spomenike.

Program ekskurzije se je nadaljeval proti Kobaridu, na poti smo si ogledali trdnjavo Kluže. Skupina izletnikov si je ob manjši vzpetini Ravelnik ogledala tudi muzej na prostem in imela priložnost sprehoditi se skozi rove, v katerih so se zadrževali vojaki. Sledil je vzpon na Čelo (650), na vzpetino, ki je bila v rokah Bošnjakov. Kljub naporu, ki smo ga vložili, smo bili vsi s tem delom izleta najbolj zadovoljni, kar najbolj priča tudi izjava ene izmed udeleženk: ”Včeraj smo prehodili del poti na Čelo. Zame je bilo to zelo naporno. Ves čas sem imela v mislih in si poskušala predstavljati, kako jim je moralo biti težko, še posebej v zimskih razmerah. Na ramenih so nosili še vso opremo, ki so jo potrebovali za boje. Ogledovali smo si rove, v katerih so bivali. Ti rovi so bili njihov dom, včasih tudi za več dni. Ves smrad, ki jih je obdajal takrat te dni … Koliko kosti je še tam v tistih gorah … To so naši šehidi.

Napor, ki smo ga morali vložiti, nam je lahko vsaj do ene mere prikazal, pod kakšnimi pogoji so se morali bojevati vojaki. Vodič iz fundacije Pot miru nas je seznanil z uporabnimi podatki iz prve svetovne vojne. Po krajšem počitku smo si ogledali tudi naselje Kal-Koritnico, kjer smo lahko videli grb vojaške enote BH4. Ob prečudoviti reki Soči smo opravili molitev in se čez Vršič odpravili nazaj proti Jesenicam. Sobotni del programa smo zaključili na Jesenicah in se pozno popoldne odpravili nazaj v Ljubljano.

Vsi se zavedamo pomena prve svetovne vojne za celoten svet. Naš namen je bil ponuditi nova znanja, ki krepijo, ter nove izkušnje in prijateljstva, ki nas bogatijo. Po pričevanju izletnikov smo bili pri tem tudi uspešni.

Potrudili se bomo, da bo takšen izlet en izmed rednih letnih projektov Zavoda Averroes, saj ob prijetni družbi in kakovostnih predavateljih spoznavamo stvari, za katere prej nismo vedeli. Znanja pa ni nikoli dovolj.

Na koncu dolgujemo zahvalo vsem tistim, ki so nam zaupali, se prijavili in bili del izleta. Zahvaljujemo se Islamski skupnosti za izkazano zaupanje, saj je na novo pripravljene prostore zaupala ravno skupini, ki se je odpravila po poteh Bošnjakov soške fronte.

Uradni podatki

Zavod Averroes