Fotografska razstava Srebrenica 1995

Nazaj

news_158_10626.jpg

V četrtek, 11. junija 2015, je v Osrednjem atriju Mestne hiše odprta fotografska razstava Srebrenica 1995. Razstavo je odprl župan Mestne občine Ljubljana gospod Zoran Janković. Fotografska razstava poteka znotraj spominskega programa 8372 živih spominov, ki ga ob 20. obletnici genocida v Srebrenici izvajata zavoda Averroes in Pogreb ni tabu

Razstava Srebrenica 1995 vsebuje fotografije, ki jih je v svoj objektiv ujel znan vojni fotograf Ahmed Bajrić iz Tuzle. Razstava obsega 10 fotografij, ki so pričevalci časa Srebrenice pred vojno, dogajanj v letu 1995 in dogodkov po vojni z odkrivanjem množičnih grobišč in pokopi.

Fotoreporter Ahmet Bajrić Blicko je bil leta 1995 edini fotoreporter, ki je zabeležil preboj moških iz tako imenovane 'kolone smrti' z okupiranega ozemlja okrog Srebrenice v Nezuk. Bil je tudi eden redkih, ki je leta 1995 spremljal prihod deportiranih žensk, otrok in starejših iz Srebrenice v Kladanj. Po teh dogodkih je s fotografijami zabeležil odkrivanje množičnih grobišč in izkope ter vse obiske visokih predstavnikov v Spominskem centru v Srebrenici. Letos je izšla njegova monografija z več kot 200 fotografijami, ki beležijo dogodke v Srebrenici od 1995 do 2014.

Razstavljeno je tudi likovno delo otrok Islamske skupnosti v Sloveniji, in sicer 8372 časopisnih kroglic, kar predstavlja 8372 nedolžnih življenj, ki so izgubljena v srebreniškem genocidu. Časopisne kroglice simbolno predstavljajo nemoč medijev, da se pokol ustavi, kljub temu da se je ravno prek različnih medijev poročalo o tem, kaj se dogaja v Srebrenici. Znano je zadnje poročanje novinarja Nihada Ćatića, vendar odziva, da bi se pokol preprečil, ni bilo. Posmrtni ostanki Nihada Ćatića tudi po dvajsetih letih še vedno niso najdeni.

Na fotografski razstavi so prikazani tudi zmagovalni izdelki likovnega natečaja Ko bom velik/a bo na svetu mir in zmagovalno literano delo natečaja Brazgotine vojne so večne. Ob tej priložnosti je zbrane goste pozdravil in nagovoril župan Zoran Janković ter podelil diplome in nagrade zmagovalcem likovnega in literarnega natečaja.

Zmagovalci likovnega natečaja so:

1.  OŠ Ivana Cankarja z Vrhnike, skupina devetošolcev, ki je na šolskem dvorišču pripravila posebno spominsko znamenje;

2. OŠ Danila Lokarja iz Ajdovščine z likovnimi deli z naslovom V vojni in miru;
3. OŠ Antona Aškerca iz Velenja z likovnimi deli rožnatega tanka.

Zmagovalke literarnega natečaja so:

1. Sabina Halilović (Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina)

2. Tjaša Capl (Srednja prometna šola Maribor)

3. Staša Skok (Srednja prometna šola Maribor)

Za nagrade so poskrbeli sponzorji Kino in gledališče Bežigrad, sladke bosanske pakete je priskrbelo podjetje Vispak, d.o.o., simbolne nagrade je prispevala tudi Mestna občina Ljubljana.

Program sta z glasbeno spremljavo polepšali flavtistka Anita Prelovšek in Sumeja Isić.

Častni pokrovitelj obeleževanja spomina na 20. obletnico genocida v Srebrenici pa je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 

Uradni podatki

Zavod Averroes