Dan državnosti Bosne in Hercegovine

Nazaj

news_166_78073.jpg

V sredo, 25. novembra 2015, je v organizaciji Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes potekala prireditev ob dnevu državnosti Bosne in Hercegovine.

Zavod Averroes že peto leto zapored organizira dogodke ob dnevu državnosti Bosne in Hercegovine in do zdaj je na njih sodelovalo kar nekaj pomembnih političnih osebnosti, ki so v svojem delu precej prispevale k razvoju Bosne in Hercegovine v predvojnem in povojnem obdobju.

Letos je Zavod Averroes želel pripraviti dogodek, ki ne bi potekal v političnem krogu, saj je Bosna in Hercegovina več kot samo politika. Zato so letošnji dan državnosti zaznamovali trije mladi in uspešni Bošnjaki, s katerimi smo delili svoje izkušnje o Bosni, bosanskem jeziku in o vsem, kar je povezano z Bosno in Hercegovino.

Program se je začel z izvajanjem slovenske in bosanske himne.

Pred pogovorom je vsem prisotnim nekaj besed namenil direktor Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes Nevzet Porić, ki je vsem čestital dan državnosti in povedal, da je pomembno, da se ob takšnih dnevih zberemo skupaj in obeležimo pomemben dan za Bosno in Hercegovino, njene prebivalce, diasporo in za vse tiste, ki jim Bosna in Hercegovina predstavlja pomemben kamenček v mozaiku njihovih življenj.

Prireditev so zaznamovali Lejla Fazlić, mlada Bošnjakinja, rojena v Ljubljani, študentka tehnične varnosti na Fakulteti za kemijo Univerze v Ljubljani. Lejla je na začetku na flavto zaigrala slovensko himno, kar priča temu, da jo flavta spremlja že od malih nog. Lejla je članica zbora Alhambra in med člani Islamske skupnosti velja za odgovorno, inteligentno in prijazno dekle s prelepim glasom.

Muhamed Turkanović je kot begunec prišel v Slovenijo leta 1992. V Mariboru je zaključil osnovno in srednjo šolo, nato še študij računalništva in informatike na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Po dodiplomskem študiju se je vpisal na doktorski program in januarja ga čaka zagovor doktorske disertacije na temo Kriptografski varnostni protokoli za brezžične senzorske mreže. Njegovo znanstveno delo na temo kvantne kriptografije je na Univerzi v Mariboru ocenjeno kot izreden dosežek.

Zilhad Džananović je rojen Jeseničan, srednjo glasbeno šolo je zaključil v Velenju, glasbeno akademijo pa v Ljubljani in Celovcu. Leta 1993 je na svetovnem tekmovanju iz harmonike osvojil tretje mesto, leto za tem pa se je zavihtel na sam vrh in postal svetovni prvak. Živi v Kranju, na Jesenicah pa na glasbeni šoli poučuje harmoniko.

Vsi trije imajo o Bosni in Hercegovini podobno mnenje, v njih vse, kar je povezano z Bosno, vzbuja prijetne občutke in lepe spomine ter pozitivna pričakovanja. Pogovor je potekal v tekoči bosanščini, kar priča temu, da jim jezik, ki ga govorijo v družinskem okolju, ni tuj. Strinjajo se, da jih vse slabe izkušnje, ki so jih morebiti doživeli v času šolanja ali kasneje, samo krepijo in delajo še bolj samozavestne.

Na koncu je program popestrila sevdalinka Stara staza v izvedbi Sandre Ponjević ob spremljavi Zilhada Džananovića.

Sledilo je druženje v sproščenem vzdušju.

Uradni podatki

Zavod Averroes