Zanimivost: prekrivanje Ka'be z novo kisvo

Nazaj

news_108_3020.jpg

Ko je Hadž, peta islamska praktična dolžnost, že za nami in so se skoraj vsi hadžiji, romarji, vrnili domov, so že dostopni mnogi posnetki z letošnjega Hadža. 

Eno od zanimivosti vam priporočamo v pogled, in sicer posnetek zamenjave kisve, črnega prekrivala na Ka'bi, ki se vsako leto na dan Arefata zamenja z novim in posebej pripravljenim pregrinjalom. Na dan Arefata so vse hadžije, romarji, na planoti Arefat, kar je odlična priložnost za zamenjavo kisve, saj okrog Ka'be takrat gneče skoraj ni. 

O Kisvi smo pisali že v enem od prejšnjih člankov, ko smo govorili o Hadžu, peti islamski praktični dolžnosti, in pomenu Hadža. Vendarle, če ponovno spomnimo kisva ima svojo dolgoletno zgodovino in za muslimane predstavlja posebnost, saj prekriva in krasi Ka'bo, točko, h kateri stremi vsako srce vernika in hadžija.  Prekriva kocko, proti kateri se muslimani vsakodnevno obračajo v času molitve in obenem predstavlja vero v enega Boga.

Elegantno črno ogrinjalo je z zlato nitko izvezeno in okrašeno s kur'anskimi verzi. Kisva se je vse do 1960. leta, ko je kralj Savdske Arabije ustanovil tovarno posebej za ta namen, proizvajala v Egiptu. Izdelava Kisve je zanimiv proces in je sestavljen iz več faz. Za izdelavo Kisve se uvaža najboljša svila iz Italije in Nemčije. Danes skoraj celoten postopek izdelave kisve, predvsem pa tkanje in vezenje zlatih kur'anskih stavkov, poteka pod nadzorom sodobnih tehnoloških naprav. Nekaj deset letošnjih slovenskih hadžijev, romarjev, je imelo priložnost obiskati tovarno, v kateri proizvajajo kisvo in spoznati postopek izdelave kisve.

Vsi, ki so imeli priložnost dotakniti se Ka'be, so lahko občutili neizmerno prijeten vonj Kisve, ki za vedno ostane v spominu. In glede na to da se je je dotaknila milijonska množica, se še nikoli ni zgodilo, da bi kdorkoli od hadžijev (romarjev) začutil zdravstvene spremembe na koži ali kaj podobnega. 

Posnetek o zamenjavi letošnje kisve si lahko pogledate TUKAJ

Uradni podatki

Zavod Averroes