V Veliki Britaniji polemika glede hidžaba, poslikanega z makovimi cvetovi

Nazaj

Ruta, poslikana z makovimi cvetovi, je za muslimanke način, da se spomnijo na tiste, ki so se borili in dali svoja življenja za Veliko Britanijo v obeh svetovnih vojnah.

Večina muslimanskih študentov z univerze na vzhodu Londona je izrazila mnenje, da na takšno ruto nimajo nikakršnih pripomb.

Za nekatere takšen hidžab predstavlja simbol vere in svobode, slavljenje multikulturne Britanije, pa tudi del mode. Drugi menijo, da je to razlog za delitev in karta za negotovost pri že zaznamovanih skupnostih.

Papirnate makove cvetove novembra, ko se obeležuje obletnica konca prve svetovne vojne, na ovratniku tradicionalno nosijo številni prebivalci Velike Britanije. Tako se spomnijo na tiste, ki so se borili in dali svoja življenja za Britanijo v obeh svetovnih vojnah, pa tudi kasneje.
No, ruta z makovimi cvetovi, ki sta jo podprli organizacija Islamic Society of Britain (ISB) in integracijska strokovna organizacija British Future, letos muslimankam nudita nov način da podprejo kampanjo.
Takšna ruta bi morala spodbuditi zavest o 400 tisoč muslimanih, večinoma vojakov v indijski vojski, ki je štela 1,2 miliona ljudi, ki so se z britanskimi silami borili v prvi svetovni vojni.
Pojav takšne rute je organiziran načrtno, da sovpada s stoletnico od datuma, ko je vojak iz današnjega Pakistana postal prvi musliman, ki je prejel odlikovanje Viktorijin križ, največje britansko vojaško odlikovanje. Zaustavil je napad Nemcev, kljub temu da je bil ranjen in slabo vojaško opremljen.
''Na tisoče britanskih muslimanov že nosi ta cvet. To je samo še en način, da se spomnijo na tiste, ki so dali svoja življenja za njihovo državo,'' je povedal Sughra Ahmed, predsednik ISB-ja.
''To je hkrati tudi način, da muslimani preusmerijo pozornost nase in da v središču pozornosti niso ekstremisti, ki zasedajo naslovnice vseh svetovnih medijev. Ta simbol tihega spomina je slika vsakodnevnega britanskega islama – in ne predstavlja ga manjšina, ki spodbuja sovraštvo in žali vsakogar.''

Skupna zgodovina

Glede na ankete, ki jih je izvajal British Future, se mnogi v Veliki Britaniji ne zavedajo, kako zelo so muslimani prispevali k obrambi države med prvo svetovno vojno.
Ta skupina interes javnosti za stoletnico konca vojne vidi kot priložnost, da se ljudi opomni na to zgodbo in se tako okrepita integracija ter občutek skupne zgodovine.
Kljub temu je bilo sporočilo desničarskih časopisov, ki so pisali o pojavu takega hidžaba, rahlo drugačno. Daily Mail je pisal, da so britanske muslimanke 'napeljane', da nosijo takšno ruto kot ''izziv ekstremističnim skupinam, ki sejejo sovraštvo o oboroženih silah''. Za nekatere je ta zgodba časopisa izgledala kot najnovejši napad v medijski kampanji, ki muslimane označuje za 'avtsajderje'.
''Takšna izkoriščanja pomena hidžaba postajajo politično korekten način, da se izrazi stališče, kako so vsi muslimani 'v bistvu simpatizerji teroristov'. Nošenje ali nenošenje 'patriotskega' hidžaba postaja prikrit test privrženosti,'' je napisal Chris Allen, ki se na Univerzi v Birminghamu ukvarja z raziskovanji antiislamskih zločinov.
Faeeza Vaid, direktorica Mreže muslimank v Združenem Kraljestvu je za Al Jazeero povedala, da je ideja takega hidžaba dobronamerna, a se z njo tvega delitev v britanskih skupnostih.

''Dejstvo, da to idejo promovira Daily Mail in podobni mediji po eni strani sporoča 'Dobro, vi ste malo Britanci, a ne dovolj. Sprejeli vas bomo, ampak pod našimi pogoji''', je povedala Faeeza Vaid. ''Ideja je, da pokažemo, kako so nam vsem pomembne iste stvari, a sprašujem se, zakaj to breme nosijo muslimanke, zakaj one morajo dokazovati ta občutek skupne identitete?''

Pokazati podporo

''Pozorni moramo biti na to, kaj simbolizira makov cvet. Po vojnah, ki jih predstavlja, se je zgodilo še veliko vojn in mislim, da potrebujemo več podpore za akcije, ki nasprotujejo vojnam.''
Nekatere ženske mogoče imajo tudi druge razloge, zaradi katerih ne želijo nositi rute, ki je okrašena z motivom, katerega mnogi doživljajo kot znak patriotizma.
Nedavne raziskave so pokazale, da so ženske, ki nosijo tradicionalna islamska oblačila, izpostavljene večjemu tveganju zlorab in uličnih napadov. V lanskoletnem poročilu piše, da so nekateri zaradi tega postavljali pod vprašaj svoje britanstvo.
Fiyaz Mughal, direktor organizacije Tell MAMA, ki vodi evidenco o napadih na muslimane, je za Al Jazeero povedal, da večina žensk enostavno želi živeti brez kakršnihkoli simbolov na oblačilih, ki jih nosijo, razen tistih, ki so odraz njihove veroizpovedi.
''Ženske nosijo največje breme islamofobije na ulici. Zdaj jim je rečeno, da so one tiste, ki morajo dokazovati svojo vdanost in je tudi to breme na njih,'' je rekel Mughal.
Steve Ballinger iz organizacije British Future, ki prodaja rute z motivom makovega cveta na spletu, je za Al Jazeero povedal, da je glavni cilj uveljavljanja takšne rute spodbujanje zavesti o velikem številu muslimanov, ki so se borili za Veliko Britanijo v prvi svetovni vojni.
''Takšna ruta ni v nobenem primeru zamišljena kot test privrženosti'', je povedal. ''V nekaterih od medijskih objav je uporabljena beseda 'napeljati' in to je, se razume, povzročilo skrb pri nekaterih ljudeh. Vedno je bila to stvar izbire. Vsak izbira sam, če bo novembra nosil makov cvet v znak spomina na žrtve vojn. Nekateri muslimani to počnejo, drugi spet ne. Nekateri muslimani nosijo makov cvet, drugi ga ne.''

Večja stopnja tolerance

Večina muslimanskih študentov z univerze na vzhodu Londona je povedala, da nimajo pripomb na takšne rute in upajo, da bo to pomagalo pri promoviranju večje stopnje tolerance in zavesti o muslimanskih skupnostih.
''Nekateri ljudje doživljajo muslimane kot ljudi, ki se ne vključujejo v družbo, ki samo obstajajo,'' je povedala Wahiida. ''To je priložnost, da izkažete spoštovanje do svoje vere in kulture, v kateri živite. V nekaterih državah ženskam celo ne dovolijo, da nosijo ruto.''
Njena prijateljica Nafisat je povedala, da bi mogoče nosila takšno ruto, če bi jo imela. ''Nosila bi jo, saj se ujema z modernim stilom oblačenja. Moderna je in hkrati izkazuje čast vojakom, ki so se borili za to državo, prav tako je tudi multikulturni simbol. Ko razmišljate o Veliki Britaniji, ne razmišljate o rasi, ampak o različnih ljudeh.''

Vir: Al Jazeera

Uradni podatki

Zavod Averroes