V Trubarjevi hiši literature predstavljen roman Bosna in Soča

Nazaj

news_174_72575.jpg

Letošnji program 22. Slovenskih dnevov knjige je pester in raznolik. Za vsakega ljubitelja knjige se najde zanimiv dogodek.

V četrtek, 20. aprila 2017, je v Trubarjevi hiši literature potekal en izmed dogodkov, in sicer predstavitev zgodovinskega romana Bosna in Soča, pisateljice Valerije Skrinjar Tvrz. Pobudnik dogodka je Kulturno-izobraževalni zavod Averroes, ki je letos tudi pridruženi partner 22. Slovenskih dnevov knjige.

Pogovor s pisateljico in novinarko Valerijo Skrinjar Tvrz je vodila Irena Urbič, istrska multikultivatorka, humanistka, dolgoletna aktivistka na področju kulture in ljubiteljica pisane besede kot tudi Bosne.

Valerija Skrinjar Tvrz je rojena leta 1928 v Zagorju ob Savi. Kljub lepim letom, je njeno življenje izredno bogato z raznolikimi izkušnjami, ki jih je življenje prineslo. Kot sama pravi je po duši Slovenka in Bosanka in vse se zelo dobro prepleta, saj je več kot trideset let preživela v Sarajevu. Spomnila se je svojega prihoda v Bosno, ki je bil izredno odprt in topel. Izredno dobro pomni odprto srce Bosne, skromnost, dobre ljudi, ki jih je pa žal doletela težka usoda tako v času prve svetovne vojne kot tudi zadnje, v devetdeseth letih.

Skozi pogovor je predstavljeno Valerijino delo s posebnim poudarkom na romanu Bosna in Soča. Na koncu je predstavljen tudi literarno-bralni natečaj, ki ga letos prireja Kulturno-izobraževalni zavod Averroes katerega namen je, da srednješolci preberejo roman Bosna in Soča in na podlagi prebranega ponudijo svoja razmišljanja pri izbiri dveh esejskih tem, in sicer Po poteh soške fronte ali Iz preteklosti v boljš prihodnost. Natečaj poteka tako v Sloveniji kot tudi Bosni in Hercegovini, kar je dodana vrednost natečaja.

Uradni podatki

Zavod Averroes