aaaaaaaaaV PORTOROŽU PREDSTAVLJEN ZBORNIK ''Z DIALOGOM DO MEDSEBOJNEGA SPOŠTOVANJA''

V PORTOROŽU PREDSTAVLJEN ZBORNIK ''Z DIALOGOM DO MEDSEBOJNEGA SPOŠTOVANJA''

Nazaj

news_57_44697.jpg

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je v sodelovanju s Arabsko-kulturnim društvom Arabeska iz Portoroža organiziral predstavitev Zbornika ''Z dialogom do medsebojnega spoštovanja, v Hotelu Marko v Portorožu. Dogodek je bil namenjen predstavitvi Zbornika na Obali, obenem pa tudi uradni začetek delovanja društva Arabeska.

Tokrat sta Zbornik predstavili dve sodelujoči profesorici, dr. Anja Zalta in dr. Nadja Furlan Štante in v imenu direktorja Zavoda Averroes dr. Nedžada Grabusa, g. Nevzet Porić.

Po uvodnem nagovoru gospe Marele Lovrec, predsednice društva Arabeska, je g. Nevzet Porić v svojem nagovoru pozdravil vse prisotne v imenu dr. Nedžada Grabusa in skozi kratek govor predstavil prihod muslimanov in islama v Evropo s poudarkom na slovenske prostore in njihova prizadevanja za obstoj, prilagoditev in vključitev v samo družbo ter pomembnost negovanja in vzpostavljanja medkulturnega dialoga. Na kratko je predstavil tudi Zavod Averroes, pomen ustanovitve in samo ime Averroes.

Dr. Anja Zalta in dr. Nadja Furlan Štante sta v svoji predstavitvi zbranemu občinstvu predstavili svoji temi, ki sta jih prispevali za Zbornik, in sicer: Pojmovanje sufizma v (slovenski) kulturi in družbi ter Spoštovanje ženstvenosti (femininosti) in premagovanje negativnih spolnih stereotipov: iz perspektive verskega feminizma.

Za konec je Barbara Hočevar Balon, zunanja sodelavka Zavoda Averroes, zrecitirala nekaj svojih pesmi in v pesniškem duhu zaključila predstavitev Zbornika.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo društvu Arabeska za sodelovanje in organizacijo predstavitve Zbornika. Veseli nas, da je tudi na Obali pričelo z delovanjem društvo, ki bo poskrbelo za dodatno vzpostavljanje medkulturnega dialoga in sodelovanja.

Naslednja predstavitev Zbornika sledi v Velenju v sodelovanju z Mestno občino Velenje v četrtek, 17. januarja 2013.

Uradni podatki

Zavod Averroes