aaaaaaaaaV Barceloni organiziran drugi dogodek v sklopu projekta "Turning Words into Action to Address Anti-Semitism"

V Barceloni organiziran drugi dogodek v sklopu projekta "Turning Words into Action to Address Anti-Semitism"

Nazaj

news_176_90834.jpg

Prizadevanja za boj proti antisemitizmu, diskriminaciji in nestrpnosti s pomočjo koalicije, ki obravnava spol in oblike povezanosti s diskriminacijo, je bila osrednja tema dogodka, ki ga je organiziral OVSE Urad za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) od 21. do 23. junija 2017, v Barceloni v Španiji. 

Foruma se je udeležila tudi predstavnica Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji in Zavoda Averroes Sanela Husić. Petdeset aktivistov civilne družbe, strokovnjakov in praktikov iz 26 držav članic OVSE, si je izmenjalo najboljše prakse in izzive pri oblikovanju koalicij civilne družbe, ki poudarjajo enakost med spoloma, kot tudi druge oblike diskriminacije, vključno z antisemitizmom, rasizmom in ksenofobijo.

"Cilji tega dogodka so združevanje civilne družbe z namenom pomoči pri vzpostavljanju močne in raznolike koalicije za obravnavo diskriminacije in zbiranje prispevkov za priročnik o oblikovanju koalicije, ki ga bo izdal ODIHR za pomoč civilnim družbam pri teh prizadevanjih", je dejala Cristina Finch, vodja Oddelka za Toleranco in Diskriminacijo pri ODIHR.

Udeleženci so skozi predavanja govornikov, panele in interaktivne skupinske delavnice, preučili načine prizadevanj za enakost spolov v različnih področjih aktivizma za človekove pravice. Udeleženci so razpravljali tudi o sredstvih za širitev dosega njihovih pobud in hkrati krepitvi mrež civilnih družb, katerih cilj je podpirati univerzalne človekove pravice, strpnost in nediskriminacijo. Predstavnica Islamske skupnosti je govorila o enakopravnosti spolov in etični raznolikosti vernikov znotraj skupnosti.

Dogodek z naslovom "Spol in intersekcijski aktivizem: koalicija za bolj tolerantno družbo" je drugi v vrsti delavnic, ki je organiziran s strani ODIHR-jevega projekta "Turning Words into Action to Address Anti-Semitism", ki spodbuja dialog med različnimi skupnostmi z osredotočanjem na določene teme in kontekste za oblikovanje koalicij.Bilo je veliko govora o intersekcionalnosti in tem kako rasa, vera, spol, itd. velikokrat pridejo navzkriž. Priporočila naj bi prispevala k oblikovanju bolj povezanih in vključujočih družb za vse skupnosti v regiji OVSE.

Del dogodka je bil tudi umetnik, pisatelj in karikaturist Dan Perjovschi iz Romunije, ki je predstavil svoj pogled na teme povezane z dogodkom v svojih karikaturah v Centru za sodobno kulturo v Barceloni, ki je bil obenem tudi kraj dogodka. Dan je znam po svojih izredno smiselnih in zanimivih karikaturah in risbah s katerimi je vsekakor polepšal kraj in smisel dogodka.

Prevzeto: www.osce.org

Uradni podatki

Zavod Averroes