Študijsko potovanje v Bosno in Hercegovino - povabilo

Nazaj

news_126_75976.jpg

Želite bolj podrobno spoznati kulturo in tradicijo Bosne in Hercegovine? Obiskati tekijo in spoznati derviše ter si ogledati bogat rokopisni fond Gazi Husrev-begove knjižnice? Vse to in mnogo več skozi program študijskega potovanja v Sarajevo.

Datum: 14.− 16. marca 2014

 

Program študijskega potovanja

Petek, 14. marec 2014

14:00– Odhod iz Ljubljane

22:00– Prihod v Sarajevo

Sobota, 15. marec 2014

9:00– ogled SVRZINE KUĆE – Svrzina kuća (hiša) je zgrajena v tradicionalnem bosanskem stilu in danes predstavlja muzej arhitekture. Je najlepši ohranjeni primer bosanske hiše z vsemi elementi. Ogled muzeja bo voden.

Svrzina kuća

11:00– Ogled muzeja ALIJA IZETBEGOVIĆ – ''Zgodba o Aliji – zgodba o Bosni''

Muzej Alije Izetbegovića, prvega predsednika BiH, predstavlja življenje in delo človeka, ki je svoje življenje namenil domovini Bosni in Hercegovini in boljšemu življenju naroda. Muzej je postavljen leta 2007 in od leta 2009 deluje v polnem pomenu besede. Torej je muzej, ki predstavlja novejšo zgodovino Bosne in Hercegovine in je inštitucija, ki piše zgodovino in predstavlja resnico. Vsekakor pa predstavlja opomnik bodočim generacijam.

12:30– kosilo na Baščaršiji v MORIĆA HANU.

Kompleks Morića han je zgrajen v 16. stoletju za potrebe trgovcev, ki so prihajali iz daljnjih dežel v Sarajevo. Danes se v kompleksu nahaja najbolj znana restavracija s tradicionalnimi bosanskimi jedmi kot je: begova črba, sogan dolma, pita, baklava ipd. – vse to in več degustiramo na kosilu v Morića hanu.

14:00– Sprejem v GAZI HUSREV-BEGOVI KNJIŽNICI

Knjižnica deluje od leta 1537 in predstavlja najbolj značilno ustanovo te vrste na Balkanu. Hrani na tisoče enot tako monografskih in serijskih publikacij, letopisov kot številnih rokopisov in celo enega od najstarejših rokopisov mistika Gazalija in njegovo delo ''Ihja ulumid-din'' iz leta 1131. Novi prostori GHB knjižnice so svečano odprti januarja 2014.

Gazi Husrev-begova knjižnica

Popoldanski odmor

19:00– Obisk Fakultete za islamske znanosti in druženje z eminentnimi profesorji.

Fakulteta za islamske znanosti v Sarajevu

 

Nedelja, 16. marec 2014

8:00– ODJAVA iz hotela

8:30– Obisk TEKIJE in pogovor s šejhom Halilom Brzino o nakšibendijskem derviškem redu. Derviški hram mistike se nahaja v sarajevskem naselju Mejtaš v Sarač Ismailovi džamiji, ki je ena od najstarejših džamij v BiH (zgrajena pred letom 1515) in je nakšibendijska tekija. V Sarač Ismailovi džamiji najde duhovni mir veliko število vernikov. Ob tej priložnosti se bomo spoznali z obredi dervišev skozi pogovor s šejhom Halilom Brzino.

11:00– Ogled muzeja ''TUNEL SPASA''

V času agresije na BiH, ko je bilo Sarajevo z vseh strani obkoljeno, je bila edina možnost prehoda do svobodnega teritorija, prehod čez letalsko pisto na Dobrinji. V nepredstavljivih okoliščinah in skoraj brez ustrezne opreme so pripadniki Armije BiH izkopali tunel. Tunel je predstavljal in še danes predstavlja spomin na pogum vojakov in boj za obstanek. Tunel spasa so obiskale različne znane osebnosti ob obisku Sarajeva.

22:00– prihod v Ljubljano

 

DODATNE INFORMACIJE

Vsi, ki si želite Sarajevo doživeti v drugačni luči, vabimo, da se nam pridružite.

Prijave zbiramo do 1. marca 2014, pisno po elektronski pošti na naslov ela@averroes.si. Prijava brez prethodnega vplačila ni možna.

Cena študijskega potovanja je 125,00 EUR. Cena zajema prevoz, nočitev v hotelu, vstopnine, prehrano in organizacijo.

Podatki za vplačilo: Kulturno-izobraževalni zavod Averroes, Grablovičeva 14, Ljubljana

TRR: SI56 0201 2025 7126 789

Namen: študijsko potovanje

V primeru, da ne bo dovolj prijavljenih kandidatov bomo ekskurzijo odpovedali in povrnili vplačila. V primeru odjave po 7. marcu 2014, si kot organizator zadržujemo pravico do zadržka 50% od cene vplačila zaradi organizacijskih stroškov.

Vse dodatne informacije lahko dobite na elektronskem naslovu ela@averroes.si ali telefonski številki 041 267 176.

Možna so manjša odstopanja ali spremembe programa.                                                     

 VABLJENI!

Uradni podatki

Zavod Averroes