aaaaaaaaaPredstavnici Zavoda Averroes na zaključnem dogodku projekta Mirovnega inštituta

Predstavnici Zavoda Averroes na zaključnem dogodku projekta Mirovnega inštituta

Nazaj

news_169_94640.jpg

V četrtek, 31. avgusta 2016, sta se predstavnici Islamske skupnosti in Zavoda Averroes udeležili zaključnega dogodka in javne predstavitve rezultatov mednarodnega projekta Kulturna srečevanja v ukrepih proti nasilju/Cultural Encounters in Interventions Against Violence (CEINAV).
 

Dogodek je potekal v Slovenskem etnografskem muzeju. Na njem so bili predstavljeni izsledki projekta in dokumentarni film, ki je bil narejen v okviru projekta. Sledila je okrogla miza s Katjo Zabukovec Kerin, dr. Jasno Podreka, Katarino Vučko, Mojco Dobnikar, dr. Draganom Petrovcem in dr. Vlasto Jalušič. Sam projekt je bil izpeljan s strani Mirovnega inštituta, ki je sodeloval z drugimi organizacijami iz Nemčije, Portugalske, Velike Britanije in Slovenije.

Film, ki je bil prikazan kot rezultat večmesečnega dela, poln zgodb intervjuvanih žensk in otrok ter strokovnih delavcev, je prepleten z emocijami in dejstvi, da je pomoč žrtvam nasilja več kot potrebna, a ni vedno pravočasno ponujena. Žrtve so lahko zaradi kulturne ali narodnostne pripadnosti, ob tem je potrebno biti zelo previden, saj nimamo vsi izkušenj in znanja o različnih kulturah. Včasih je lahko tisto, kar čutimo in vemo o določenih ljudeh, nasprotje realnosti in s tem žrtev še bolj prizadenemo. Vodje projekta so poudarile, da so enake pravice do zaščite, ne glede na kulturo ali etnično poreklo ženske, otroka ali družine, s stališča človekovih pravic nesporen normativni okvir in načelo (nediskriminacije). Enake pravice pa ne pomenijo, da se moramo pri vseh odzvati enako, temveč se moramo prilagoditi posameznim kontekstom žrtve.

»Kultura je zelo nujna, a le še ena prizma, skozi katero obravnavaš primer.« (Odvetnica, ZZO,UK)

Kot problem je bilo navedeno tudi to, da ženske večinoma ne poznajo svojih pravic in včasih zaradi kulturnih ali tradicijskih razlogov sploh ne govorijo o določenih temah in morebitno nasilje tudi ne prepoznajo kot tako.

Ko oseba išče pomoč ali jo je pripravljena sprejeti, to pomeni, da je bila veliko več, kot le slišana – pomeni, da s strokovno pomočjo želi raziskati svojo preteklost, sedanjost in možno prihodnost.  

Uradni podatki

Zavod Averroes