Predstavljamo: Muhammed, Martin Lings

Nazaj

news_64_43041.jpg

V mesecu januarju, natančno 24. januar 2013, ki v hidžretskem koledarju predstavlja 12. rebiu-l-evvel, je dan, ko se je rodil zadnji Božji poslanec Muhammed, naj bo mir z njim (a.s.).

Zato bomo v mesecu januarju oziroma rebiu-l-evvelu predstavljali literaturo, ki govori o poslancu Muhammedu, a.s.

Tokrat predstavljamo knjigo s knjižnih polic Knjižnice Averroes ''Muhammed'', avtorja Martina Lingsa. Knjiga je prevedena v bosanski jezik, naslov originala je Muhammad, His life based on the earliest sources.

Knjiga zagotovo predstavlja najboljšo biografijo poslanca Muhammeda, a.s., v angleškem jeziku. Pristop avtorja je izjemen, saj je do Poslanca pristopil brez kakršnih koli predsodkov, pozitivno in odgovorno. Oslanjal se je izključno na klasične muslimanske izvore. V knjigi ni želel navajati nepreverjenih in nezanesljivih izvorov, ki bi lahko bili izvor določenih sporov. Kur'an in hadis sta bila njegovo vodilo pri celotni vsebini. Skozi osebnost Muhammeda, a.s., je Martin Lings na zelo enostaven način in z enostavnim jezikom predstavil Kur'ansko oziroma islamsko sliko sveta, v kateri na podlagi islamskega monoteizma (tewhid) vse deluje v popolni harmoniji.

Poleg tega Martin Lings opisuje tiste najpodrobnejše potankosti iz življenja poslanca Muhammeda, a.s. – od osebne higiene, načina prehrane, življenja, oblačenja, odnosa do drugih, njegov odnos do drugih verujočih narodov in kultur, opisuje njegov odnos do sopotnika, do otrok, prijateljev, odnos do žena, sorodnikov, o njegovi odgovornosti do državnih obveznosti itd. Muhammeda, a.s., je predstavil v pravem pomenu besede – kot Poslanca ne samo religije, temveč Poslanca kulture, Poslanca civilizacije, Poslanca, ki je na politiko, državo, znanje in umetnost gledal v nerazdvojni enotnosti počela Stvarnosti (Bogom).

Lingsovo sporočilo je jasno: v globoki intelektualni krizi, katera poteka vzporedno z neustavljivo materializacijo sveta, moramo razumeti, da ni druge poti razen tiste, ki vodi k Bogu in Njegovemu verozakonu. Svoje sporočilo Lings podkrepi z izrekom Poslanca Muhammeda, a.s.: ''Ta svet je most, ki nas iz končnosti povezuje v neskončnost, ki predhodno povezuje z večnim, in kdo bi gradil hišo na mostu?!'' To je stališče, ki ga moramo po mnenju Lingsa sprejeti in ravno knjiga Muhammed, ki na primeren način odkriva osnovna učenja o islamu, združena v osebnosti Muhammeda, a.s., je lahko v pomoč pri sprejemanju tega stališča.

Knjižnica Averroes hrani dve knjigi.

Uradni podatki

Zavod Averroes