Predstavljamo: Historija Osmanske države i civilizacije I in II

Nazaj

news_86_22960.jpg

S knjižnih polic Zavoda Averroes predstavljamo dva dela zanimivega naslova Historija osmanske države i civilizacije (zgodovina Otomanske države in civilizacije).

Knjiga predstavlja bogato delo o zgodovini Otomanskega cesarstva. Knjiga je kot rezultat skupnega raziskovanja in sodelovanja strokovnjakov iz različnih oblasti, v originalu tiskana s strani Centra za islamsko kulturo in umetnost iz Istanbula. Pripravljena je z namenom, da ponudi objektiven pregled otomanskega obdobja, ki je baziran na arhivskih dokumentih, kronikah, zapisih in na podlagi člankov, ki so jih objavljali sodobni zahodni in turški avtorji. Prva izdaja naslova je izšla leta 1994 v turškem jeziku, kasneje je delo prevedeno v vse pomembnejše jezike. Med drugim je v času od 1999-2002 delo prevedeno v arabski in angleški jezik. Knjižnica Averroes na svojih knjižnih policah hrani dva izvoda v angleškem jeziku (History of the Ottoman state, society & civilisation).

Naslov se v veliki meri uporablja kot referenca za različna raziskovanja kot tudi učbenik za različna predavanja, ob tem je na voljo tudi ostalim zainteresiranim bralcem.

''Pisati zgodovino enega od največjih imperijev v svetovni zgodovini, ki je vključeval različne narode v eno funkcionalno skupnost znotraj treh kontinentov, ki je med drugim nadziral mednarodne poti, pomeni pisati zgodovino sveta'', je zapisano v predgovoru knjige.

Omenili bomo samo nekaj naslovov, ki jih vsebuje knjiga: Otomanska politična zgodovina, Ureditev v pokrajinah, Ureditev Ilmije (verskega upravnega aparata), Organizacija vojske, Otomansko pravo, Otomanska družba, Religija, Otomanske izobraževalne in znanstvene ustanove, Otomanska znanstvena literatura, Jezik in književnost, Otomanska misel, umetnost in arhitektura itd.

Vse zainteresirane bralce vabimo k izposoji predstavljenega naslova.

Uradni podatki

Zavod Averroes