Otvoritveni dogodek fotografske razstave Verska strpnost – islam v Sultanatu Oman, islamsko življenje v moderni arabski družbi

Nazaj

news_117_43811.jpg

V torek, 3. decembra 2013, je pod streho Mestne hiše v Ljubljani potekal otvoritveni dogodek fotografske razstave Verska strpnost – islam v Sultanatu Oman, islamsko življenje v moderni arabski družbi.

Fotografska razstava je postavljena v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, Islamsko skupnostjo v Republiki Sloveniji in Kulturno-izobraževalnim zavodom Averroes ter Ministrstvom za vakuf in islamske zadeve sultanata Oman.

Na otvoritvenem dogodku so bili prisotni mnogi visoki gostje med njimi mufti, dr. Nedžad Grabus, nekdanji predsednik RS, dr. Danilo Türk, dr. Marjan Cencen, predstavnik zunanjega ministrstva v RS, Nj. Eks. gospa Heba Sidhom, veleposlanica Egipta v RS, g. Jože Marmal, častni konzul Sultanata Oman v RS, g. Samir Amarin, častni konzul Jordana v RS ter župan Mestne občine Ljubljana g. Zoran Janković. Otvoritvenega dogodka so se udeležili tudi predstavniki ministrstva za vakuf in islamske zadeve iz Omana Nj. Eksc. Ahmed Saud al Syabi, Nj. Eksc. dr Badr bin Mohammed bin Zahir al Hinai, veleposlanik Sultanata Oman na Dunaju, za tem dr. Mohammed Said Al-Mamari, dr. Khalfan Sinan Al-Shaaili, Ahmed Nassir Al-Harthi in veliko število ostalih povabljenih gostov.

Mufti dr. Nedžad Grabus je v svojem pozdravnem govoru med drugim poudaril, da ''vprašanje tolerance in spoštovanja drugačnih pogledov na življenje je velik izziv za vsako družbo. Niso vse družbe na enaki stopnji in ravni spoštovanja drugačnih pogledov na svet. S to razstavo o verski strpnosti – islam v Sultanatu Oman želimo razširiti splošno znanje o islamu, muslimanih in seveda o naši prijateljski državi Oman. Hkrati želimo pustiti jasno sporočilo, da je spoštovanje človeških pravic in svoboščin skupno dobro, na katerem moramo delati vsi skupaj. Razstava vsebuje kulturno, predvsem pa močno sporočilo o strpnosti, saj je Sultanat Oman država, v kateri se raznolikosti spoštujejo in upoštevajo. Razstava ima močno simbolno sporočilo, saj je to prva takšna razstava v Sloveniji ...''

Fotografska razstava je do sedaj bila postavljena že v 26 mestih in veseli smo, da je dostopna na ogled tudi v slovenski prestolnici, kot prvi prestolnici na področju jugovzhodne Evrpe. Razstava predstavlja vsakodnevno življenje muslimanov in sobivanje različnih verskih skupnosti v Omanu. Obiskovalci razstave se bodo lahko seznanili s tem, kakšne veje islama prakticirajo muslimani v Omanu in kakšne so mošeje, kakšna je vloga žensk v politiki in družbi, kako je urejena zakonodaja, kakšen odnos imajo verniki do Korana ter kakšne so navade vernikov ob rojstvu in smrti.

Po naših ocenah v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami pri nas ni toliko zločinov zaradi verske nestrpnosti, več kot zločinov je sovražnega govora. Verjamemo, da se bo to še izboljšalo, k čemur lahko prispevajo tudi tovrstne razstave, saj do predsodkov pogosto prihaja ravno zaradi neznanja in nepoznavanja drug drugega. Ob tem si želimo, da bi drug drugega tudi spoštovali, in ne samo tolerirali.

Fotografska razstava se nahaja v desnem zgodovinskem atriju in bo postavljena na ogled do 22. decembra 2013. Vabljeni na ogled.

 

 

Uradni podatki

Zavod Averroes