aaaaaaaaaOd kod izvirajo sodobne številke?

Od kod izvirajo sodobne številke?

Nazaj

news_164_36000.jpg

O tem govori zgodba o izmenjavi med Vzhodom in Zahodom. 

Številkam od 1 do 9, ki jih danes uporabljamo v zahodnem svetu, rečemo ''arabske''. So del decimalnega sistema, ki so ga v islamski civilizaciji izpopolnili in se je začel v Evropi širiti v 10. stoletju. Toda muslimanski učenjaki so jih imenovali ''indijske številke'', ker so jih razvili iz starodavnega indijskega sistema.

Oblike številk, ki jih uporabljamo in jih na splošno imenujemo arabske, so skušali razložiti z različnimi hipotezami. Nekateri so menili, da se oblike nanašajo na število črt znotraj kvadrata ali kroga, v katerem je številka, ali na število pik na določenih delih številke, ali na število kotov, ki jih ima vsaka številka. Sedanji zgodovinarji tem hipotezam oporekajo, tako da bodo za dokončen odgovor potrebne še nove raziskave.

Definicija števila nič

Nekoč, ničla ni bila število. V Indiji, v srednjeveškem islamu, pa tudi v srednjeveški Evropi je ničla samo zasedala prostor v odsotnosti druge številke. Arabska beseda za 'ničlo' sifr, obenem pomeni tudi 'nič'. Ničla je nujna, da razlikujemo med števili, kot so npr. 23, 230 in 203.

Ali ste vedeli?

Vsaka arabska številka od 1 do 9 ima svojemu številu ustrezno število kotov; enaka ima enega, dvojka dva in tako naprej.

 

Prevzeto: 1001 inventions, The enduring legacy of muslim civilization

Uradni podatki

Zavod Averroes