Minuta molka za žrtve genocida v Srebrenici

Nazaj

news_189_5325.jpg

Organizatorja spominskega projekta 8372 živih spominov, zavoda Averroes in Pogreb ni tabu, sta v središču Ljubljane na Mestnem trgu, v četrtek, 11. julija 2019, organizirala spominski program oziroma minuto molka za žrtve genocida v Srebrenici. 

Medtem ko je v Srebrenici potekala spominska slovesnost in pokop 33 žrtev genocida, se je ves svet poklonil srebreniškim žrtvam. Tako je bilo tudi v Ljubljani.

Program je bogatila klavirska priredba Bethovnove Mesečeve sonate in sevdalinke Što te nema v izvedbi pianista Roberta Brezovarja. Melodije so ponazarjale strah, temo, grozo, agresijo ter kasneje mir, obup in tišino. Izbrane odlomke iz knjige Roman o Srebrenici, avtorja Isnama Taljića, je brala Irena Urbič.

Spominski dogodek minute molka, kot tudi dogodek, ki smo ga priredili 1. julija 2019, pogovor s preživelima pričevalcima genocida Mevludinom Orićem in Suljem Čakanovićem, sta potekala pod pokroviteljstvom muftija prof. dr. Nedžada Grabusa in ljubljanskega župana g. Zorana Jankovića. 

»Kasneje mi je Salih Mujezinović pripovedoval kako je pobegnil in kako je skrit na hribu vso noč poslušal kričanje in strele. Zjutraj je videl, kako po asfaltirani cesti razvrščajo ujete Bošnjake in jih vežejo z žico. Tiste, ki jih niso ubili med nočnim mučenjem. To se mu je zdelo na vso moč čudno. In je dolgo trajalo. Imel je zadosti časa, da je lahko štel. Bil je že pri koncu štetja – naštel je poldrugi tisoč ljudi, položenih na asfalt – ko so iz obeh smeri po cesti prišli tanki. Ko je potihnilo sopihanje in se še ni ustavilo ne premetavanje teles ne ječanje, so prišli vlačilci. Na njih so pripeljali s tankovskimi gosenicami zmečkane, razmesarjene, presekane, do kraja zamaskirane Bošnjake. Le nekaj redkim ujetnikom je bilo prizaneseno in te so prisilili, da so nakladali na vlačilce. Potem so tudi teh nekaj nepomembnih postrelili in pometali na vlačilce z zmečkanimi trupli. Videl je tudi, kako je sprevod vlačilcev v Konjević Polju zavil proti Zvorniku. Pozneje, v Tuzli, mi je Osman Halilović iz Sutjeske pripovedoval, da so razmesarjene v Kravici vrgli med odpadni mulj Tovarne glinice v Krakaju pri Zvorniku. Tam ne bo nikoli mogoče najti niti sledov za njimi. Tudi če bo sploh kdaj komu omogočeno, da bi jih iskal.«(Odlomek iz knjige Roman o Srebrenici, avtorja Isnama Taljića)

Uradni podatki

Zavod Averroes