Mesec rebiu-l-evvel, mesec Božjega poslanca Muhammeda, naj je mir z njim

Nazaj

news_120_59582.jpg

V četrtek, 2. januarja 2014, je po sončnem zahodu začel tretji hidžretski mesec rebiu-l-evvel, mesec, v katerem se je rodil Božji poslanec Muhammed, a.s. (naj je mir z njim).

Za večino muslimanov mesec rebiu-l-evvel, predstavlja enega izmed pomembnejših mesecev v hidžretskem letu, saj je to mesec poslanca Muhammeda, a.s., ki za muslimane predstavlja pomembno osebnost po kateri se zgledujejo, sledijo njegove nasvete, prakso in verjamejo v njegovo poslanstvo.

Poslanec Muhammd, a.s, je bil rojen 12. rebiu-l-evvela 571. leta v Mekki, ki se letos sovpada s ponedeljkom, 13. januarja 2014.

Mesec rebiu-l-evvel je mesec mevluda in po tradiciji so ga starejši ljudje imenovali ''mesec mevludov''. Beseda mevlud ima dva pomena, prvi je rojstni dan Božjega poslanca Muhammeda, drugi pa hvalospev poslancu Muhammedu, a.s., ob njegovem rojstnem dnevu. Dobesedni pomen besede ''mevlud'' pomeni rojstvo.

Ob 12. rebiu-l-evvelu se tako v čast poslanca Muhammeda, a.s.,organizirajo mevludske slovestnosti po vseh džamijah, in pripravlja se šerbe (osvežilna sladka pijača najpogosteje pripravljena iz cvetov vrtnic) ter posebni programi, skozi katere se predstavi osebnost in misija poslanca Muhammeda, a.s.

Mevludi so posebej pri Bošnjakih močno ukoreninjeni kot poseben izraz ljubezni do poslanca Muhammeda, a.s., in kot izraz radosti.

V naslednjih dneh meseca rebiu-l-evvela bomo na spletni strani Zavoda Averroes objavili še nekaj zanimivih besedil o poslancu Muhammedu, a.s., o pomenu mevluda in med drugim predstavili dodatno literaturo s knjižnih polic knjižnice Averroes, zato vas vabimo, da nas spremljate.

Uradni podatki

Zavod Averroes