aaaaaaaaaKulturno-izobraževalni izlet v Istanbul

Kulturno-izobraževalni izlet v Istanbul

Nazaj

news_182_92931.JPG

Zavod Averroes je organiziral kulturno izobraževalni izlet v Istanbul, od 10. do 13. novembra 2017. Namen tokratnega potovanja je bil obisk najbolj znanih kulturnih znamenitosti mesta na sedmih gričih z veličastno zgodovino.

Istanbul je eno redkih mest, ki se nahaja na dveh celinah (Azija in Evropa), ki ju deli Bospor in da bi izlet bil popoln smo skupino popeljali tudi po Bosporju in uživali v pogledu na  Istanbul iz druge perspektive. V Istanbulu naj bi po neuradnih podatkih živelo okoli 17 milijonov prebivalcev, kar mu ob enem daje naziv mesta, ki nikoli ne miruje. Nepopisna gneča, tradicija, modernost in zavidljiva zgodovina, mestu dajejo poseben pridih. Istanbul je mesto, ki mnoge pesnike, potopisce, pohodnike vedno znova vabi v nepozabna doživetja. Naša skupina je bivala na Sultan-Ahmedu, ki je srce Istanbula in obenem del mesta, katerega krasijo najlepša in zgodovinsko najbolj vredna dela.

Za mnoge v skupini, ki so se v Istanbul odpravili prvič je bil izlet posebno doživetje. Skupina je obiskala okolico trga Sultan Ahmed, Modro džamijo, Hipodrom, Cisterno baziliko (Potopljena palača), Kapali čaršijo (Veliki bazar), ki je s svojo več kot 500 letno zgodovino, 65 ulicami, več kot 3500 trgovinami in več 10 hani dobesedno simbol moči. Del skupine si je za popoln navdih privoščil še obisk v tradicionalnem turškem hamamu. Pod vodstvom strokovne vodičke si je skupina ogledala še palačo Topkapi, ki je poleg Hagije Sofije druga najbolj prepoznavna znamenitost Istanbula. Mogočna palača, kjer so nekoč prebivali sultani, dvorne dame ter ostali člani, se razprostira na griču s strateškim razgledom na Bospor. Bogato okrašene sobe navdušujejo z natančno izdelanimi vzorci islamske umetnosti, razstavljeno je orožje, oblačila, dragi kamni, nakit, portreti ... Tukaj že površnemu obiskovalcu diši po neizmernem bogastvu. Topkapi palača nam pričara sliko življenja v nekoč mogočnem otomanskem cesarstvu.

Za mnoge ljubiteljske in profesionalne tekače je bil 12. november poseben, saj je v Istanbulu potekal 39. istanbulski maraton. Edini maraton na svetu, ki poteka na dveh kontinentih vendar kljub njegovi posebnosti skupina tokrat ni bila del spodbudne publike ampak se je preselila v drugi del mesta in obiskala Miniaturk - park kjer se velika držva predstavi v malem. Tu je prikazanih več kot 100 najbolj znanih arhitekturnih del iz Turčije in več kot deset iz drugih držav v miniaturni obliki. Po končanem mini »sprehodu« po Turčiji smo se napotili na Eyup, eden od najbolj znanih predelov v Istanbulu, še posebej zaradi verskega značaja in pomena, ki ga ima pri Turkih. Po kosilu smo odšli do razgledne točke Piere Loti, ki nam odpira pogled na prečudovit Zlati Rog ter množico lepih džamij in veličanstven pogled na Istanbul. Nedeljo je skupina preživela na Eyupu, saj je ta del mesta izredno živahen in vreden obiska tudi v večernih urah, saj dobite priložnost, da ob turškem čaju ali kavi podoživite neposrednost in pristnost Istanbula brez velikega števila turistov. Pred odhodom je skupina samostojno odkrivala tudi skrite kotičke Istanbula, ki jih je zagotovo veliko.

Namen tovrstnih izobraževalnih projektov, ki jih organizira Zavod Averroes je ponuditi možnost približevanja in spoznavanja drugih kultur in nenehno življensko učenje.

Uradni podatki

Zavod Averroes