Knjižnice - zakladnice znanja

Nazaj

news_165_88917.jpg

Knjižnica je kraj, kjer najdemo znanje, bogastvo, kulturo in si navsezadnje postrežemo s hrano za dušo. Knjižnice združujejo različne kulture, tradicije, religije, narodnosti, in prav zato imajo knjižnice velik pomen.

Knjižnica ponuja obilo besed in stavkov, ki samo čakajo, kdaj bodo komu spremenile življenje. So kot labirint, ki nam ne pusti najti poti iz njega, saj tu obiskujemo šolo življenja. V nadaljevanju predstavljamo deset najbolj znanih svetovnih knjižnic.

1. Bodleian Library, Oxford – Ta knjižnica spada k Univerzi v Oxfordu in je ustanovljena leta 1602, kar priča o tem, da je ena najstarejših knjižnic v Evropi. V njej najdemo več kot 11 milijonov naslovov, med drugim tudi štiri izvode Velike listine svoboščin (Magna carta libertatum), Gutenbergovo Biblijo in Shakespearov Prvi folio.

2. Yale University Beinecke Rare Book and Manuscript Library, New Haven, ZDA –Predstavlja največjo zgradbo na svetu, v kateri se hranijo knjige in rokopisi. Tu najdemo posebne zbirke številnih pomembnih pisateljev, kot so Rudyard Kipling, D. H. Lawrence, Joseph Conrad ipd. Police, ki se nahajajo v osrednjem delu knjižnice, predstavljajo strukture, ki so obložene s steklom in tako ščitijo dela pred neposredno svetlobo.

3. Stockholm Public Library, Stockholm, Švedska – To je gotovo eden od najpomembnejših objektov v glavnem mestu Švedske. Knjižnica je bila odprta davnega leta 1928, arhitekt tega objekta je Gunnar Asplund, en izmed najbolj znanih sodobnih švedskih arhitektov. Notranjost glavne zgradbe ima okroglo osnovo, zato ponuja idealen pogled na police v celi knjižnici. V njej najdemo več kot dva milijona knjig in prav toliko izvodov tiskanih medijev.

4. Abbey Library of Saint Gall, St Gallen, Švica – Predstavlja najstarejšo knjižnico v Švici in premore 160 tisoč naslovov. Leta 719 jo je ustanovil sveti Otmar. Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo jo je leta 1983 imenovala za knjižnico, ki predstavlja del svetovne kulturne dediščine.

5. Library of the Benedictine Monastery, Admont, Avstrija – Za razliko od prejšnje knjižnice, ki je najstarejša, je ta knjižnica največja samostanska knjižnica na svetu. V njej najdemo več kot 70 tisoč naslovov, ki vključujejo 1400 rokopisov. Nekateri od rokopisov so darilo ustanovitelja samostana arhiepiskopa Gebharda. Podstrešje krasi sedem kupol, poslikanih z razkošnimi freskami, ki prikazujejo napredovanje znanja človeka.

6. Salt Lake City Public Library, Salt Lake City, ZDA – Javna knjižnica v mestu Salt Lake City predstavlja edinstveno zgradbo, ki je nastala leta 2003. Ta mojstrovina ime ukrivljen steklen zid in obsega površino 1800 m2, dviga se v višino in prostor osvetljuje naravna svetloba, kar je bil tudi en izmed ciljev arhitekta. Knjižnica šteje več kot 500 tisoč knjig.

7. Chateau de Chantilly Library, Chantilly, Francija – Še ena knjižnica, ki premore Gutenbergovo Biblijo, je biblioteka Chantilly v Franciji. Tu najdemo več kot 1300 rokopisov in 12.500 tiskanih del ter več kot 200 srednjeveških rokopisov.

8. Library of Alexandria, Aleksandrija, Egipt – V času antike je bila knjižnica v Aleksandriji največja knjižnica na svetu in je predstavljala enega od sedmih svetovnih čudes. Nova knjižnica predstavlja svojevrsten spomenik stari knjižnici in poskus njene obnove. Končana je leta 2002, v obnovo je bilo vloženih 220 milijonov dolarjev. Predstavlja glavni kulturni center, premore planetarij, laboratorij za restavracijo rokopisov, umetniške galerije in prostor za razstave, muzeje, dvorane za različne konference, knjižnice za otroke, mladino in slepe. Trenutno v njej najdemo več kot 550 tisoč knjig, prav tako je v njej še nekaj prostora, v katerega lahko postavijo več kot 8 milijonov izvodov.

9. José Vasconcelos Library, Ciudad de México, Mehika - Ta čudovita zgradba je ''ena od najnaprednejših konstrukcij 21. stoletja'', kot je povedal nekdanji predsednik Mehike Vicente Fox. V projekt je bilo vloženih 100 milijonov dolarjev in to je bil največji vložek v infrastrukturo v tem obdobju. Police so vizualno impresivne, krasi jih nekaj izrednih skulptur, med njimi skulptura umetnika Gabriela Orozca, ki predstavlja poslikan kitov skelet.

10. State Library of Victoria, Melbourn, Avstralija – Ta državna knjižnica je ustanovljena leta 1854, v njej je trenutno skoraj dva milijona knjig. Premore posebne zbirke s področja šaha, umetnosti ipd. Osrednji del knjižnice predstavlja čitalnica ''La Trombe'', v visoko stoječem osemkotnem prostoru pa je prostora za več kot milijon knjig in 500 raziskovalcev ter bralcev. V času zaključevanja te stavbe je njena čitalnica predstavljala največjo kupolo na svetu.

Uradni podatki

Zavod Averroes