Filmsko popoldne v Borzi znanja

Nazaj

news_121_84041.jpg

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je v sodelovanju z Borzo znanja v sredo, 8. januarja 2013, priredil filmsko popoldne na katerem je bil prikazan dokumentarni film ''The Love of Books: A Sarajevo Story – Ljubezen do knjig: Zgodba o Sarajevu''

Glede na to da v javnosti ni bilo zaslediti, da bi se film predvajal v okviru kateregakoli javnega programa se je Zavod Averroes odločil, da v okviru programov, ki jih izvaja Borza zanja prikaže film in tako ozavešča slovensko javnost o poskusu kulturocida v skoraj sosednji državi, Bosni in Hercegovini.

Dokumentarni film govori o reševanju knjig in dragocenih rokopisov iz takratne Vijećnice v obkoljenem Sarajevu v času vojne, ki je vihrala v BiH od 1992-1995 leta.

Film prikazuje dejanja kulturocida v 20. stoletju in junaške prizore posameznikov, ki so tvegali lastna življenja z namenom, da bi rešili kulturno dediščino in zgodovino naroda.

V času srbskega obleganja Sarajeva od 1992 do 1995 je bila Vijećnica (Nacionalna knjižnica BiH) nekajkrat granatirana. V noči s 25. na 26. avgust 1992 je izveden požig najlepšega in najreprezentativnejšega objekta iz časa avstro-ogrske vladavine v Sarajevu. V samo eni noči (s 25. na 26. avgust 1992) je vreden spomenik kulture v Bosni in Hercegovini popolnoma uničen, požgan. Uničeno je okoli dva milijona knjig, člankov in časopisov. Požar je z direktnim granatiranjem povzročen s strani srbske vojske, ki je takrat oblegala Sarajevo, in poleg knjižnega fonda je uničena celotna notranja konstrukcija in kupola v avli, ki je predstavljala posebno vrednost.

Danes Vijećnica počasi pridobiva nov in svež zunanji in notranji zgled. Vsa obnovitvena dela potekajo zelo aktivno vendar so zaradi zahtevnosti nekoliko počasnejša. To opravičuje tudi nov zunanji videz Vijećnice, ki je zelo avtentičen. Otvoritev Vijećnice je predvidena za april 2014.

Požig Vijećnice predstavlja poskus zatiranja zavesti o obstoju civilizacije, naroda, kulture. V tej težki situaciji je leta 1992 obstajalo nekaj posameznikov, ki so z ogrožanjem lastnih življenj, rešili določene dragocenosti (predvsem rokopise) in tako v določeni meri ohranili zgodovino naroda.

Veseli smo, da so rokopisi in vse ostale knjige končno dobile svoj stalni naslov, nove knjižne police Gazi Husrev-begove knjižnice katere svečana otvoritev bo potekala v sredo, 15. januarja 2013. Upajmo, da podobne usode ne bodo doživele ne te ali katerekoli druge knjige in narodi.

Uradni podatki

Zavod Averroes