Dnevi islamske kulture v Sloveniji

Nazaj

news_6_45274.jpg

V času od 20. do 29. maja 2009 bodo v Mariboru potekali dnevi islamske kulture.

Islam označuje skoraj 1400-letna zgodovina in več kot milijarda vernikov. V obdobju srednjega veka je bil islamski svet v veliki prednosti pred Zahodom. Še posebej na področju znanosti. To je bil čas, ko je islamski svet združeval najgloblja sporočila stare Grčije, Perzije, Indije in tudi Kitajske.

Na dvorih v Kordobi (Španija) in v Bagdadu so ustvarjali znanstveniki in učenjaki z vsega sveta. Evropa se je tako seznanjala ne le z deli antičnih mislecev, temveč tudi z islamskimi spoznanji in iznajdbami ter z znanostjo in umetnostjo stare Indije in Kitajske.

Izjemen je prispevek islama v zakladnico svetovne umetnosti. Posebno visoko mesto je zavzemala književnost. Pesniki so povzdigovali ljubezen do življenja, peli so o ljubezni in vinu. Ljubiteljem poezije so povsod po svetu se danes znani Omar Hajam, Rumi, Hafez, Saadi.

Žal so bili odnosi med islamskim svetom in Evropo pogosto zaznamovani z nasiljem in spopadi. Še danes islamsko civilizacijo na Zahodu pogosto razumemo kot nasprotje krščanstva in kot vir svetovnih problemov. Ne smemo pozabiti, da obe religiji izhajata iz istih korenin: iz judovske postave in tudi grške filozofije in znanosti. Med obema so seveda tudi razlike.

Pa vendar. Tudi na islam je potrebno gledati, tako kot na druge religije, z vidika spoštovanja do drugače verujočih. Ne pa s stališča strahu pred religijo, ki naj bi ogrožala svetovni mir. Velik problem tolerance v Evropi je, da ljudje na zahodu islam slabo poznajo. Neutemeljen je strah pred drugačnostjo muslimanov, saj nas ti s svojimi navadami in običaji ne le bogatijo, ampak nas učijo tudi ljubezni in spoštovanja do sočloveka.

Zaradi navedenega smo se odločili, da bomo organizirali vrsto prireditev, ki se bodo dogajale v Mariboru na različnih prizoriščih. Osnovni namen je približati sporočilo te enkratne kulture s pomočjo glasbe, slike in besede. Naši gostje bodo priznani strokovnjaki in umetniki iz različnih držav. Vrhunec dogajanj pa bo prav gotovo srečanje z islamskim misticizmom - z derviši in iranskimi zurkhani.

 

DNEVI ISLAMSKE KULTURE V SLOVENIJI

20. do 29. maj 2009

Organizatorji:
Filozofska fakulteta v Mariboru – Center za medkulturno sodelovanje z državami Azije, Afrike in Latinske Amerike,
Islamska skupnost v Republiki Sloveniji – Odbor Maribor,
Pokrajinski muzej v Mariboru,
Društvo popotnikov Vagant.

PROGRAM PRIREDITEV:

Sreda, 20. maj

OTVORITEV PRIREDITEV - VITEŠKA DVORANA ob 20. uri.

Po nagovorih in kulturnem programu bo verski vodja Islamske skupnosti v Sloveniji mufti dr. Nedžad Grabus predstavil islam in kulturo islama. Naslov predavanja "Islam - izzivi in strahovi".

Islam je religija z več kot milijardo pripadnikov. Islam in krščanstvo si delita skupni prostor. V času globalizacije in propada ideologij, ki so zaznamovale 19. in 20. stoletje, je religija ponovno dobila pomembno mesto v življenju milijonov ljudi. Ali lahko muslimani in kristjani skupaj razvijajo vrednote, ki bodo splošno koristne za vse ljudi ne glede na nacionalno, etnično ali rasno pripadnost?

Četrtek, 21. maj

dr. Dragan Potočnik: Slovenski profesor med iranskimi študenti, predavalnica 0.3 Filozofske fakultete ob 9. uri.

Dragan Potočnik je na povabilo iranske vlade in univerze v Esfahanu preživel štiri nepozabne mesece na največji univerzi v Esfahanu. Na tej tri sto let stari univerzi je predaval, raziskoval iransko novejšo zgodovino, se učil farsi. Uspel pa je tudi pokukati za tančico, s katero se Iran tako skrbno zakriva.

PALESTINSKI VEČER - VITEŠKA DVORANA ob 20. uri.

Ob tradicionalni palestinski glasbi, plesu in degustaciji arabske hrane bo Društvo Rozana – Društvo za kulturo, razumevanje in dialog - predstavila PALESTINO.

Petek, 22. maj

- Začetek prireditev ob dnevih islamske kulture na OŠ Borci za severno mejo, OŠ Draga Kobala in na OŠ Rudolfa Maistra v Šentilju.

 - LIBANONSKI VEČER - FESTIVALNA dvorana LENT ob 20. uri.

Ob eksotični tradicionalni libanonski glasbi, folklori, plesu in sliki se bo predstavila kultura LIBANONA.

Sobota, 23. maj

KULTURNO UMETNIŠKI VEČER ISLAMSKE SKUPNOSTI V MARIBORU

FESTIVALNA dvorana LENT ob 20. uri.

Društvo bosansko-hercegovskega in slovenskega prijateljstva »LJILJAN« nas bo popeljalo skozi edinstveno kulturo BiH s folkloro, sevdalinke in poezijo. Ob koncu nas bo Žensko združenje Islamske skupnosti »Kevser« iz Maribora pogostilo z različnimi bosanskimi specialitetami.

Nedelja, 24. maj

OBRED DERVIŠEV V VITEŠKI DVORANI ob 21. uri.

Odkupljeno.

Ponedeljek, 25. maj

- ISLAMSKI MISTICIZEM – SUFIZEM IN DERVIŠI.

OBRED DERVIŠEV NA FILOZOFSKI FAKULTETI – amfiteater ob 12. uri.

OTVORITEV RAZSTAVE KALIGRAFIJE V PROSTORIH POKRAJINSKEGA MUZEJA ob 16. uri.

Islamska kaligrafija se je uveljavljala s svojo estetsko močjo skozi stoletja. Predstavljala je sredstvo za branje in pisanje. Predstavljala je višjo obliko umetnosti, ki izraža estetiko in je ni mogoče upodobiti v slikarstvu.
Najbolj pomenljiva definicija kaligrafije, ki jo najdemo v islamskih virih je, da je to » duhovna matematika, ki nastaja z uporabo materialnih sredstev«.

- OBRED DERVIŠEV – NARODNI DOM ob 20. uri.

Islamski mistiki sufiji imajo za razliko od drugih muslimanov svoje obrede – zikr. Že v Koranu je govora o zunanjem in notranjem Bogu. Živeti in zadovoljiti se samo z zunanjim pomeni, da se ne zavedamo najglobljega razloga našega bivanja. To je potovanje od zunanjega k notranjemu, od periferije kroga do središča. Cilj je torej vrnitev k izvoru, k Bogu. Sufizem vernikom omogoča dosego tega vzvišenega cilja. Še najbolj nazorno to simbolizira ples dervišev, ki skozi ples in ritem stopajo v svet skrivnosti. Potovanje se začne z ritmom, ki povzdiguje molitev, da tako ritem preide v vsako celico in tako postane posrednik med duhovnim in telesnim. Namen tega je preseči ego, saj v izgubljanju sebe postajaš svoboden. Ob enakomernem vrtenju ali ponavljanju božje mantre se ustvarja mogočna energija, ki omogoča, da se derviši izgubijo v božji ljubezni.

Torek, 26. maj

NASTOP PEVSKEGA ZBORA ARABESKE – UNIONSKA DVORANA ob 20. uri.

Ženski zbor Zagrebške džamije Arabeske je bil ustanovljen leta 1993 pri Islamskem centru v Zagrebu. V zboru prepeva 15 deklet. Do sedaj so izdali tri albume, njihov umetniški vodja je g. Ismet Kutović. Njihov repertoar sestavljajo predvsem illahije in kaside - verske pesmi ter sevdalinke - tradicionalne bosanske narodne pesmi in rock balade. Poleg sodelovanja v programih znotraj Islamskega centra je zbor nastopal širom po Evropi. Sodelujejo s skupino Zabranjeno pušenje. Sicer pa njihovi nastopi predstavljajo pravi medreligijski in multikulturni dogodek. 
 
Sreda, 27. maj

OTVORITEV RAZSTAVE PODOBE ISLAMA - zbirna razstava članov Društva popotnikov VAGANT ob 19. uri v pisarni društva Jurčičeva ul. 8.

KONCERT KEMAL MONTENO – UNIONSKA DVORANA ob 20. uri. 

Kemal Monteno je najbolj znani bosansko-hercegovski kantavtor in eden najboljših kantavtorjev na področju bivše Jugoslavije. Glasbeno legendo, znano vsem generacijam, odlikuje poseben lirski, romantično glasbeni izraz, v katerem na edinstveni način obeleži motive bosanske »sevdalinke« z mediteranskim šarmom. Njegova besedila so iskrena izpoved pesnika, ki je okusil življenjsko in ljubezensko bolečino in jo na svojevrsten način pretaplja v pesem.

Četrtek, 28. maj

- OTVORITEV RAZSTAVE »SEDEM OBRAZOV IRANA« - razstavišče

MARIBORSKE UNIVERZITETNE KNJIŽNICE

- OTVORITEV RAZSTAVE O IRANU S KULTURNIM PROGRAMOM NA OŠ BORCI ZA SEVERNO MEJO.

- TRADICIONALNI IRANSKI BORILNI ŠPORT VARZEŠ-e PAHLEVANI
(ZURKHANE) NA FILOZOFSKI FAKULTETI ob 13. uri.

Prvič v Sloveniji si bomo lahko ogledali starodavni iranski borilni šport, ki se trenira v športnih klubih imenovanih Zurkhane (hiša moči). Izvor duhovno – borilne veščine sega v čas mitraizma. Borilni šport ne služi namenu priprave na boj, ampak je v bistvu duhovna veščina. Posameznik se utrjuje na svoji poti k harmoniji z zunanjim svetom (haqq), utrjuje fizično zdravje (kuntao). Vse to mu omogoča zdravo in uravnovešeno življenje.
Pri obredu se uporabljajo pripomočki meel (leseni kiji), sanq (ščit) in kabadeh ali kaman (lok). S ponavljajočim vihtenjem kijev v »setih« (treh povezanih premikih) športnik gradi moč v ramah, mišicah v zgornjih delih rok, moč prijema in moč zgornjega dela telesa. Pomaga mu tudi ujeti ritem sledenja ritmu bobna in petju verzov iz Korana ali iz knjig sufijskih pesnikov (Rumija, Saadija, Hafeza), ki jih poje muršed (vodja). Ta hkrati udarja tudi na boben.

- IRANSKI ZURKHANI – VITEŠKA DVORANA ob 20. uri.

Petek, 29. maj

- OTVORITEV RAZSTAVE O IRANU S KULTURNIM PROGRAMOM NA OŠ SV. TROJICA.

- OBISK IRANSKE DELEGACIJE V GALERIJI GABERI.

- IRANSKI VEČER – VITEŠKA DVORANA ob 20. uri.

Ob sliki, besedi in verzih perzijskih pesnikov Hafeza, Rumija, Omarja Hajama ter tradicionalni iranski glasbi se bo predstavil Iran.

Zaključek prireditev.
 

Uradni podatki

Zavod Averroes