Bosna in Soča

Nazaj

news_85_50443.jpg

Zavod Averroes je v okviru Tedna vseživljenskega učenja v prostorih Glotta Nove pripravil literarno popolne z Valerijo Skrinjar-Tvrz in predstavitev zgodovinskega romana Bosna in Soča.

Žal je gospa Skrinjar-Tvrz zbolela, smo ne glede na njeno odsotnost zaradi zavesti o pomembnosti in pomenu tematike o kateri roman pripoveduje, vseeno izepljali.

Na samem začetku je predvajan kratek dokumentarni film ''Džamija v Logu pod Mangartom'', katerega je pripravil Urad Muftija Islamske skupnosti v RS in prikazuje prihod Bošnjakov na soško fronto. Film pripoveduje o Bošnjakih kot izjemnih in neusmiljenih vojakih ter o njihovi dobrosrčnosti ter tudi o pomembnem podvigu bošnjaških vojakov in postavitvi džamije v Logu pod Mangartom. Drugi del dokumentarnega filma prikazuje pomemben prispevek Urada Muftija k ohranjanju kulturne dediščine, in sicer zamenjavo nagrobnih spomenikov pri padlih Bošnjakih, ki počivajo na vojnem pokopališču v Logu pod Mangartom. Urad Muftija je avgusta 2007 zamenjal obstoječe in neustrezne nagrobne spomenike s primernimi – nišani. Danes tako 102 Bošnjaka ležita pod nišani.

Ob tej priložnosti je prisotne pozdravil tudi tajnik Islamske skupnosti Nevzet Porić, ki je povedal nekaj več o projektu zamenjave nagrobnih spomenikov.

Nadaljevali smo s predstavitvijo romana in avtorice ter si pri tem pomagali z obstoječimi informacijami, ki smo jih imeli. Predstavili smo avtorico in njene motive, na podlagi katerih se je odločila pisati in obravnavati to temo.

Prebrali smo tudi nekaj odlomkov iz knjige, ki govorijo o različnih situacijah v katerih so se tako prebivalci kot tudi vojaki nahajali; od ljubezenskih zgodb, do človekoljubnih dejanj vojakov  in prikaza družinskega življenja v tako težkih časih ipd.

Veseli smo, da so se tudi ostali prisotni vključili v pogovor in delili z nami svoje vtise o zgodbi.

Knjižnica Averroes na svojih policah hrani dva izvoda zgodovinskega romana Bosna in Soča, ki ga toplo priporočamo za branje.

 

''... Bošnjaki, ki so kot del avstro-ogrske armade prišli na soško fronto, so to bojišče s svojo prisotnostjo izredno zaznamovali. Nasprotniki so jih pogosto ocenjevali kot okrutne in neusmiljene vojake, toda njihova podoba je bila tudi drugačna in prav to stran opisuje avtorica v svojem romanu. Avtorica je dosledno upoštevala vojno zgodovinskega dogajanja. Tudi za poznavalca teh dogodkov so ta resnična vojna dogajanja, kakor tudi slikoviti opisi krajev v zgornjem Posočju izredno lepo predstavljeni …''

(Iz spremne besede romana Bosna in Soča)

Uradni podatki

Zavod Averroes