Ašura

Nazaj

news_111_43263.jpg

Sreda, 13. november 2013, sovpada z 10. muharremom 1435. hidžretskega leta, ko se obeležuje dan Jevmu-l-ašure.

Na dan Ašure je po priporočilu poslanca Muhammeda, a.s. (naj je mir z njim), priporočeno postiti se.  Na dan Ašure se pripravlja posebna jed.

Ašura je poslastica, ki je manj znana, vendar ni pozabljena. V današnjem hitrem vsakdanjiku je nekoliko zanemarjena. Posebna je tudi zato, ker se pripravlja samo enkrat na leto. Na prvi pogled je podobna kompotu vendar ni kompot. Starejši ljudje v Bosni in Hercegovini jo imenujejo hašura.

Pripravlja se deseti dan hidžretskega meseca muharrema in od tod tudi izvira ime ašura, saj beseda ''ašere'' v arabskem jeziku pomeni deset. Ašura je nastala na podlagi zgodovinskega dogodka, ki je povezan s poslancem Nuhom, a.s. (naj je mir z njim). Nuhova, a.s., napoved da prihaja ''veliki potop'', je bila povod, da so se tisti, ki so poslancu verjeli, na ta dan vkrcali v barko. Zbrali so vso hrano, ki so jo imeli s seboj, in jo vrgli v velik lonec. Tako je bilo v enem samem loncu veliko različnih sestavin, iz katerih je nastala nova jed – ašura.

Ašura nima niti ene sestavine, ki bi bila živalskega izvora, temevč samo rastlinske. Število sestavin je odvisno od zmožnosti, kraja, letnega časa in vremenskih razmer – ni nikakršnega pravila. Razmerje sestavin je odvisno od količine, ki jo pripravljamo, poleg tega pa nobena sestavina ne sme izstopati.  Najbolje je, če  jih zbiramo vse leto. Tako poskrbimo, da bo naša ašura bogata in raznolika.

Gospodinje, ki so se odločile pripraviti ašuro, so jo povsem verjetno pripravile dan prej in jo bodo vsem tistim, ki so se postili na današji dan, razdelile ob večerji ob koncu posta (iftar).

Uradni podatki

Zavod Averroes