25. november – dan državnosti Bosne in Hercgovine

Nazaj

news_116_80920.jpg

Dan državnosti Bosne in Hercegovine se obeležuje 25. novembra. Prav na ta dan, ki ima zelo velik zgodovinski pomen, je leta 1943 potekalo prvo javno zasedanje ZAVNOBiH (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) v Mrkonjić Gradu.

Na zasedanju je sprejeta odločitev o obnovi državnosti Bosne in Hercegovine, potrjene so tudi njene zgodovinske meje, ki so datirale še iz časa srednjeveške Bosne oziroma potrjene na Berlinskem kongresu 1878. Tako je Bosna in Hercegovina definirana kot ena od šest ravnopravnih republik v takratni Jugoslaviji.

25. novembra 1943 je Bosna in Hercegovina obnovila svojo državnost, ki jo je leta 1463 izgubila, ko je padla pod upravo Osmanskega imperija.

Po nekaj dneh je sprejeta odločitev ZAVNOBiH, potrjena in razglašena še na Prvem zasedanju AVNOJ-a (antifašistični svet narodne osvoboditve Jugoslavije, politični organ, ki je predstavljal narodnoosvobodilno borbo jugoslovanskih narodov in narodnih manjšin), v Jajcu.

Bosna in Hercegovina, ko je ob osvoboditvi leta 1945, dobila svojo zastavo in grb, ki sta bila njena glavna prepoznavna simbola v času socializma, vse do 1992 in do začetka napada na BiH.

Kar je najbolj pomembno, je zaključek zasedanja ZAVNOBiH, in s tem dejstvo, da je Bosna in Hercegovina z odločitvijo na zasedanju definirana kot narodnostno enotna in nedeljiva država, v kateri bodo vsi narodi imeli enake pravice. To odločitev je izglasovalo 247 članov ZAVNOBiH.

Vsem državljanom Bosne in Hercegovine in vsem tistim, ki jo doživljajo kot svojo domovino, čestitamo dan državnosti. 

Uradni podatki

Zavod Averroes