1001 izum - odkritja zlate dobe islamske civilizacije

Nazaj

news_150_31286.jpg

Gre za mednarodno priznano razstavo o odkritjih zlate dobe islamske civilizacije in njenih  prelomnih vplivih na področja znanosti, tehnologije in kulture. 

Svetovno znana potujoča razstava je pravo interaktivno doživetje, ki med drugim z več kot 60 interaktivnimi eksponati, z vrhunsko paleto modelov, simulacij, različnih iger, produkcij, izdelkov in verodostojnih virov prikazuje znanstveno in kulturno dediščino islamske civilizacije od 7. do 16. stoletja. 

Ekipa uglednih izvedencev za različna področja znanosti  je pripravila razstavo, ki nam  strokovno in verodostojno približa pomembno, a sodobnemu človeku odmaknjeno, predvsem pa zastrto dediščino navdihujočih mož in žena različnih veroizpovedi in kultur iz civilizacije, ki se je razprostirala od Španije do Kitajske. Predstavljena  so prelomna odkritja, ki  so pustila neizbrisen pečat našemu današnjemu svetu.

Potujoča interaktivna razstava za vse generacije, ki je bila premierno prikazana v London Science Museum leta 2010, nosi blagovno znamko 1001 izum. Znamko pozna, tudi po zaslugi izjemne razstave, že 120 milijonov ljudi po vsem svetu. Samo razstavo pa si je ogledalo več kot 5 milijonov obiskovalcev. 

Kakovost ne nazadnje potrjuje 24 mednarodnih priznanj, med drugim tudi nagrada za najboljšo potujočo razstavo 2011 (Museum Heritage Award London) ter nagrada Google za znanost in tehnologijo 2010. Partner razstave jeNational Geographic. Prav letos je UNESCO ob Mednarodnem letu svetlobe razglasil partnerstvo s 1001 izumom in postavil v ospredje znanstvenika Ibna al Haitama, ki velja z svojimi razlagami o svetlobi in vidu za očeta optike. Tudi njegovo delo in odkritja privlačno osvetljuje prihajajoča razstava. 

Razstava 1001 izum je sestavljena iz sedmih sklopov

iz sklopa dom, kjer  med drugim lahko občudujemo  znano vodno uro v obliki slona; kako se je igra šah razširila iz Indije, kako je nastala zobna pasta; iz sklopa trg s predstavitvijo  predhodnikov vodnih koles, destilacijskega postopka, z mlinom na veter, papirjem idr. V sklopu šola spoznamo korenine različnih jezikovnih skupin, razvoj desetiškega sistema; odkrijemo, da je prvo univerzo leta 859 ustanovila Fatima al Fihri.  V sklopu zdravje se med drugim predstavlja »knjiga vode«, v kateri so na 900 straneh klasificirani medicinski izrazi. Sklop mesto razkriva, da je že takratna civilizacija poznala osvetlitev ulic. Morda je poleg sklopa vesolje  najbolj zanimiv sklop svet, kjer med drugim izvemo, kako je bila odkrita skrivnost mavrice. 

Razstava, odpira svoja vrata 2. aprila in jih zapira 2. julija  2015.

Zavod Averroes pri projektu nastopa kot partner Gospodarskega razstavišča, saj bo poskrbel za izvedbo različnih tematskih predavanj s področja filozofije, sociologije, arhitekture, poezije ...Termini bodo objavljeni naknadno.

Uradni podatki

Zavod Averroes