8327 živih spominov - spominski projekt ob 20. obletnici genocida v Srebrenici - www.srebrenica.si

Nazaj

petek, 31. maj 2013, .00

events_30_4491.jpg

ŠTUDIJSKO POTOVANJE V BOSNO IN HERCEGOVINO

Spoznajte kulturo in tradicijo Bosne in Hercegovine

Povabilo

Spoštovani,

v organizaciji Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes bo v času od 31. maja do 2. junija 2013 organizirano študijsko potovanje v Bosno in Hercegovino.

Sarajevo je vredno ogleda. Zavod Averroes vam v svojem študijskem potovanju ponuja drugačen tip potovanja in drugačen ogled Sarajeva.

Petek, 31. maj 2013

6:00– Odhod iz Ljubljane (avtobus bo odpeljal z lokacije Cesta Andreja Bitenca 70, Ljubljana. Parkirni prostori za avtomobile so priskrbljeni)

13.00– Prvi večji odmor v MAGLAJU in ogled Jusuf-pašine džamije (Kuršumlije) v Maglaju. Jusuf-pašina džamija je zgrajena v 16. stoletju in se uvršča med najlepše spomenike iz turškega časa v BiH ter sodi med  spomenike 1. kategorije. Po ogledu znamenite džamije in zgodovinskega mesta Maglaja nadaljujemo pot proti Zenici.

Kuršumlija džamija v Maglaju

16:00– Kosilo v hotelu ZENICA

20:00– Prihod v SARAJEVO

21:30– Obisk TEKIJE in pogovor s Šejhom Halilom Brzino o nakšibendijskem derviškem redu. Derviški hram mistike se nahaja v sarajevskem naselju Mejtaš v Sarač Ismailovi džamiji, ki je ena od najstarejših džamij v BiH (zgrajena pred letom 1515) in je nakšibendijska tekija. Sarač Ismailova džamija je Tekija, kjer duhovni mir najde veliko število vernikov. Ob tej priložnosti si bomo ogledali Tekijo in se spoznali z obredi dervišev skozi pogovor s Šejhom Halilom Brzino.

Tekija

Sobota, 1. junij 2013

9:00- Ogled SVRZINE KUĆE (hiše) – Svrzina kuća (hiša) je zgrajena v tradicionalnem bosanskem stilu in danes predstavlja muzej arhitekture. Je najlepši ohranjeni primer tradicionalne bosanske hiše z vsemi elementi. Ogled muzeja bo voden.

Svrzina kuća


.10:30- Ogled MUZEJA ALIJA IZETBEGOVIĆ – ''Priča o Aliji – priča o Bosni''

Muzej Alije Izetbegovića, prvega predsednika BiH, predstavlja življenje in delo Alija Izetbegovića, ki je svoje življenje namenil domovini Bosni in Hercegovini in boljšemu življenju naroda, ki živi v BiH. Muzej je postavljen leta 2007, od leta 2009 deluje v polnem pomenu besede. Torej je muzej, ki predstavlja novejšo zgodovino Bosne, je inštitucija, ki piše zgodovino in predstavlja resnico. Vsekakor pa predstavlja opomnik bodočim generacijam.

Muzej Alija Izetbegović

 

12:30- Kosilo na Baščaršiji v MORIĆA HANU Kompleks Morića han je zgrajen v 16. stoletju za potrebe trgovcev, ki so prihajali iz daljnjih dežel v Sarajevo. Danes je v prostorih restavracija, ki je znana po dobrih specialitetah bosanske kuhinje; begovi ćorbi, sogan dolmi, piti, baklavi ipd. - vse to v sobotnem kosilu v Morića hanu.

Morića han

 

14:00- Sprejem v Gazi Husrev-begovi knjižnici. Gazi Husrev-begova knjižnica deluje od leta 1537. in predstavlja najbolj značilno ustanovo te vrste na Balkanu. Hrani na tisoče enot tako monografskih in serijskih publikacij, letopisov kot številnih rokopisov in celo enega od najstarejših rokopisov mistika Gazalija in njegovo delo ''Ihja ulumid-din'' iz leta 1131.

Ob sprejemu si bomo ogledali nove prostore GHB knjižnice in se spoznali z delom te pomembne ustanove.

Vhod v GHB knjižnico


.16:00– Obisk na Bogoslovni fakulteti v Sarajevu

Dokaz o Sarajevu kot medkulturni prestolnici so ravno KBF, Katedrala na Baščaršiji in Sinagoga.

17:00 – 19:00– Popoldanski odmor in prosti čas

19:00 – 20:30– Obisk Fakultete za islamske znanosti in druženje z eminentnimi profesorji. Ob tej priložnosti bomo predstavili Zbornik ''Z dialogom do medsebojnega spoštovanja'', pri katerem so sodelovali tudi profesorji s FIN-a.

Fakulteta za islamske znanosti v Sarajevu


21:00– Prosti čas

Nedelja, 2. junij 2013


9:00– Odjava iz hotela

10:00– Ogled muzeja ''Tunel spasa''

V času agresije na BiH in v času, ko je bilo Sarajevo z vseh strani obkoljeno, je bila edina možnost prehoda do svobodnega teritorija, prehod čez letalsko pisto na Dobrinji. Ob taki situaciji se je iskala možna rešitev za podzemni prehod piste in pristop do svobodnega teritorija. V nepredstavljivih okoliščinah in skoraj brez ustrezne opreme so pripadniki Armije BiH izkopali tunel. Tunel je predstavljal in še danes predstavlja spomin na pogum vojakov in boj za obstanek. Tunel spasa so obiskale različne znane osebnosti ob obisku Sarajeva.

Tunel spasa

 

DODATNE INFORMACIJE

- Vse tiste, ki si želite Sarajevo doživeti v posebni luči, vabimo, da se nam pridružite.

-  Prijave zbiramo do 27. maja 2013, pisno po elektronski pošti na naslov info@averroes.si Prijava bo dokončna ob vplačilu.

-  Cena študijskega potovanja je 150,00 EUR. Cena zajema prevoz, nočitev v hotelu ETN, vstopnine in organizacijo.

-  Podatki za vplačilo: Zavod Averroes, Grablovičeva 14, Ljubljana

    TRR: SI56 0201 2025 7126 789 (NLB d.d.)

     Namen: Študijsko potovanje

-  V kolikor ne bo dovolj prijavljenih kandidatov, bomo ekskurzijo odpovedali in povrnili vplačila.

-  Vse dodatne informacije lahko dobite na elektronskem naslovu info@averroes.siali pri kontaktnih osebah Eli Porić na 041 267 176 aliAmra Halilović040 512 163.

-  Možne so manjše spremembe programa.

 

VABLJENI!

Uradni podatki

Zavod Averroes