aaaaaaaaaSvečanost ob dnevu državnosti BiH

Svečanost ob dnevu državnosti BiH

Nazaj

news_183_76385.jpg

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je tudi letos, ob 25. novembru - dnevu državnosti BiH, organiziral svečan program z namenom poudarjanja pomembnosti ohranjanja zgodovinske kontinuitete in temelja državnosti BiH.

Ob tej priložnosti je predstavljen dokumentarni film Džamija v Logu pod Mangartom 1917-2017. Ob izbrani poeziji o Bosni in Hercegovini je poudarjena tudi pomembnost ohranjanja osebne odentitete.

Spomnimo, da je dan državnosti Bosne in Hercegovine praznik v BiH, ki se obeležuje vsakega 25. novembra. Na ta dan je leta 1943, na prvem zasedanju ZAVNOBiH-a v Mrkonjić Gradu, sprejeta Rezolucija ZAVNOBiH-a v kateri je izražena odločnost narodov BiH, da naj bo njihova država združena skupnost v kateri bo zagotovljena enakopravnost vsem kot tudi enakopravnost Republike BiH znotraj jugoslovanske federacije z zgodovinskimi mejami še iz časa srednjeveške Bosne.

Bosna in Hercegovina v skladu z zgodovinskimi dejstvi tisočletnega obstoja bosanske države, ima svojo kontinuiteto, ki se ogleda v kulturni, politični ter državno-pravni individualiteti. Potrebno je poudariti, da se kontinuiteta v zgodovinski individualnosti BiH temelji tudi na kontinuiteti njene teritorialne integritete. BiH je podedovala in črpala svoje priznanje iz tisočletne državnosti, ki je v skladu s priložnostmi pojavno menjavala oblike ampak bistvo je vedno zadrževala.

Zgodovinsko vertikalo državnosti BiH lahko razumemo kot kontinuiteto enotnosti in celosti geopolitičnega prostora sprva Bosne in kasneje BiH za tem kontinuiteto v kulturološki sferi, kontinuiteti jezika in kontinuiteto multikonfesionalne, multikulturne in multietnične strukture BiH. Pojavlja se tudi kontinuiteta državnosti z diskontinuiteto v določenih zgodovinskih obdobjih. To so tista obdobja, ki so po formiranju prve srednjeveške državnosti, prekinjena zaradi velikih cesarstev ali obdobja v katerih se ne prekinja kontinuiteta geopolitične celosti zahvaljujoč določenim naklonjenim zgodovinskim okoliščinam.

Obleganje neodvisne, suverene in mednarodno priznane Republike Bosne in Hercegovine v obdobju med 1991 in 1995 predstavlja negacijo osnovnih dokumentov ZAVNOBiH-a od 26. novembra 1943 in Deklaracije o pravicah prebivalcev BiH od 1. julija 1944 oziroma ciljev in duha prvega narodnega predstavništva BiH.

Z referendumom za neodvisnost, ki je potekal 29. februarja in 1. marca 1992, v skladu s standardi mednarodne skupnosti, je BiH obnovila svojo neodvisnost in z 20. maja 1992 postala enakopravna članica UN-a. Sledilo je obleganje BiH in genocid nad njenimi prebivalci.

Zgodovinski pomen ZAVNOBiH-a vrača narode in prebivalce BiH k izvoru in temelju njihovega obstoja. ZAVNOBiH je dokaz, da BiH ne more biti razdeljena, saj je domovina različnih narodov. 

Nevres Mustafić

Uradni podatki

Zavod Averroes