Arhiv

Novice

Ramazansko potovanje v Istanbul

28. junij 2016

V organizaciji Zavoda Averroes se je skupina vernikov mudila v Istanbulu od 24. do 26. junija 2016. Namen potovanja je bil doživeti duh ramazana v mestu, ki je znan po posebnem ramazanskem vzdušju.

Istanbul je mesto zgodovine, kulture in vere, edino mesto, ki se nahaja na dveh celinah, in mesto, ki nikoli ne spi, še posebej ne v času meseca ramazana.

Skupina si je med bivanjem v Istanbulu ogledala najznamenitejše džamije in v nekaterih poslušala mukabelo (dnevno branje Kur'ana v času meseca ramazana), opravljala dnevne molitve in teravih namaz – molitev, ki se opravlja izključno v mesecu ramazanu. Ogledali smo si znamenito džamijo Mehmeda paše Sokolovića, ki je znana po tem, da so v njem vgrajeni štirje delčki črnega kamna (Hadžeru-l Esved), ki se nahaja v Kabi in so bili v Istanbul preneseni še v času Otomanskega imperija. Neizogiben je bil obisk Sultan Ahmedove džamije, ki je bolj znana kot Modra džamija, v kateri so molitve poseben duhovni navdih. Skupina je obiskala še nekaj drugih džamij, kot so Firuz agina džamija, Yeni džamija ter Sultan Ejupova džamija.

Istanbul je živo mesto, posebej v času meseca ramazana, ko mesto živi vse do začetka posta oziroma sehura. Takrat v mestu vlada posebno vzdušje; družine, prijatelji ter znanci začetek in konec postnega dneva pričakajo zunaj. Organizirajo se različne prireditve, festivali, krvodajalske akcije, televizijski programi potekajo v živo in prenašajo raznolikost ramazanskega vzdušja. Vse to pripomore k drugačnemu pogledu doživljanja meseca posta, kar je bil tudi namen samega potovanja.

Iftar, večerja ob koncu posta, je poseben trenutek v ramazanu. Skupina vernikov je imela priložnost večerjati v restavraciji ob prelepem pogledu na Modro džamijo, ki je v času ramazana posebej osvetljena in tako tudi pokaže svojo lepoto in veličastnost. Drugi iftar je bil organiziran na predelu Ejup, enemu najbolj znanih delov Istanbula. Že sam prihod na Ejup je bil zanimiv, saj smo med potjo opazovali ljudi, kako se pripravljajo na iftar ob morju. Več tisoč družin z vso svojo obvezno opremo, hrano in čajem, otroci z žogami in nasmejanimi obrazi so bili znak, da se bliža čas iftarja. Tudi mi smo večerjali na predelu Ejup, nato smo opravili molitev in se kasneje sprehodili ter uživali v množici ljudi, ki je ta del mesta obiskala s podobnim ciljem kot mi. Opravljanje molitve z več tisoč drugimi ljudmi iz Istanbula in drugih mest v dvorišču Sultan Ejupove džamije, ki je bila zapolnjena do zadnjega kotička, je bil vrhunec tega ramazanskega potovanja. 

 
Prijava na e-novice
Če želite prejemati novice, obvestila, se prijavite na e-novice:

Odjava e-pisma
Statistika ogledov
Vseh: 3259 since 15.09.2010
Ta mesec: 131
Ta teden: 34
Danes: 1