Arhiv

Novice

Evropski ''drugi'': turški islam in njegova evropska perspektiva

18. junij 2013

Prispevek predstavi zgodovino evropskega dojemanja »drugega«, ki odločilno vpliva na oblikovanje evropske identitete. Tako kot je evropska identiteta povezana z obstojem »drugega«, ta »drugi« postane sestavni del Evrope, kar je posebej razvidno v evropskem odnosu do »Turka«.

Kot posledico porazov, ki so jih utrpeli s strani otomanskih zavojevalcev, so zahodni kristjani razvili občutek za enotnost in skupnost. Posebnost te nove situacije je bila projekcija sovražnosti do muslimanov v sedaj simbolični lik »Turka«, in prav religija je tista, ki postane glavni dejavnik pri njegovi re-prezentaciji kot evropskega »drugega«. Prispevek predstavi nekatere primere »pregona Turka iz Evrope« v sodobni evropski zgodovini ter današnje reprezentacije Turčije v evropski zavesti, s posebnim poudarkom na Saidovi kritiki Samuela Huntingtona in njegovega znamenitega »spopada

civilizacij«, ki kljub vsemu močno zaznamuje evropsko-turški diskurz. Pokaže tudi na specifičnosti turškega islama in sekularnosti v Turčiji ter različne evropske odzive nanju. Ključni pojmi: Turčija, islam, muslimani, evropska identiteta.

Celoten članek avtorice dr. Anje Zalta si lahko preberete TUKAJ.

 
Prijava na e-novice
Če želite prejemati novice, obvestila, se prijavite na e-novice:

Odjava e-pisma
Statistika ogledov
Vseh: 1921 since 15.09.2010
Ta mesec: 185
Ta teden: 48
Danes: 1